Deprem Uzmanı 7 büyüklüğünde deprem olabilir diyerek il il uyardı!

Türkiye genelinde deprem ihtimali olan iller uzmanlar tarafından açıklanırken, uzman isimden yaşanabilecek olan afetlere ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Deprem Uzmanı 7 büyüklüğünde deprem olabilir diyerek il il uyardı!

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından Türkiye genelinde olası depremlere ilişkin uzmanlar tarafından açıklama yapılmaya başlandı. Yapılan bu açıklamalarda vatandaşlar bilgilendirilirken, yetkili kişilerin de önlem alması için çalışmalar başlatıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan bir diğer isim de Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal oldu. 7 büyüklüğünde deprem olabileceği konusunda il il dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

GÜNCEL SARSINTILAR VAR!

Deprem olma ihtimali olan bölgeleri değerlendiren uzman isim “Bu haritaya baktığımızda Türkiye’de tehlikeli bölgeler çok az. Hatta ülkemizin yüzde 80’lik kısmında deprem olmayacak gibi görünüyor. Bir deprem riski sadece fay ile belirleyemezsiniz. Bunun eski depremleri, tarihsel kayıtları, güncel sarsıntıları var. Tüm bunlar değerlendirilerek deprem riski ortaya konulur.

1947 ve 1963’teki haritalarda İç Anadolu’nun bulunduğu yer ile Doğu Anadolu fayı risksiz görünüyor. 1972’ye gelindiğinde ise Hatay’dan Karlıova’ya kadar bir risk oluştuğunu fark ediyoruz. Ayrıca Batı Anadolu, İç Anadolu, Denizli’den Afyon’a doğru olan bölge de riskli olmuş. 1996’da çok daha fazla bölge deprem riskine sahip olmuş. Sadece Konya – Aksaray – Mersin hattında risksiz bir bölge var. Son haritada risklerin düşük gösterildiğine dair ayrıca uyarımızı yapmıştık.” dedi.

DEPREM RİSKİ OLAN BÖLGELERİ AÇIKLADI!

Son olarak Pampal tarafından deprem riski olan bölgeler ise, “Kahramanmaraş civarında Ekinözü ile Nurhak arasında Sürgü fayı var. Bu fay 400 yıl kadar bir daha kırılmayacak. En son 1513’te kırılmıştı. Son deprem felaketinde yine kırıldı. 400 yıl daha hareketsiz kalır. Ancak bu fayın güney kısmı var. Hatay’dan başlayıp Suriye, Lübnan, Akabe Körfezi’ne kadar uzanıyor. Bu hatta bulunan fay kırılabilir. Ölüdeniz fayı da var onda da kırılma bekleyebiliriz. Erzincan – Karlıova arası Yedisu hattında sismik boşluk süresinde buralar kırılabilir. Erzincan ile Marmara arasında Bolu’yu dışarıda bırakırsak büyük deprem beklemeyiz.” şeklinde açıklamalar ile duyuruldu.

SONRAKİ HABER