6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki büyük depremle 11 ilimizde bir felaket yaşanmış, 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken milyonlarca kişi de evsiz kalmıştı. Yaşanan deprem felaketi sonrasında fay hatlarında büyük bir enerji yüklemesi meydana gelirken deprem hareketliliği de artmıştı. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren uzmanlar Türkiye'nin fay haritası hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
TÜRKİYE'DE ALTINDAN AKTİF FAY HATTI GEÇEN İLLER, DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK BÖLGELER HANGİLERİ?
- Balıkesir
- Bursa
- Kocaeli
- Bolu
- Sakarya
- Manisa
- İzmir
- Aydın
- Muğla
- Denizli
- Burdur
- Kütahya
- Eskişehir
- Konya
- Aksaray
- Tokat
- Kayseri
- Osmaniye
- Hatay
- Kahramanmaraş
- Erzurum
- Erzincan
- Hakkari
- Bingöl
Yaşanan depremleri değerlendiren Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan "24 kentimiz, 110'u aşkın ilçemiz doğrudan fay hatları üzerindedir. Bu fayların kırılması durumunda ilk önce fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş olanların yani sismik boşluk olarak tanımladığımız, yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır.
Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız fay var; yani kırılma zamanı gelmiş, yeterli derecede gerilim birikmiş, her an kırılabilecek fay parçaları. Bilimsel çalışmaların, özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içerisinden geçen kısmı, Hakkari-Yüksekova, İzmir, Antakya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Aydın, Denizli, Muğla taraflarındaki fayların sismik boşluk olarak değerlendirildiğini, yakın gelecekte deprem üretme ihtimali olan faylar sınıfında olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.
BEKLENEN MARMARA BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN, KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?
Balıkesir-Gökçeyazı Segmenti üzerinde de 2 bin yıldır deprem olmadığını belirten Aykan bu bölgenin de yüksek deprem riski taşıdığını söyledi. İstanbul'da da en az 7 şiddetinde bir deprem beklediklerini ifade eden Aykan depremin tarihi için bir açıklama yapamayacaklarını ama tüm Türkiye'nin yarın büyük bir deprem olacakmış gibi hazırlanması gerektiğini söyledi.
NOT: Burada yer alan ifadeler ismi geçen uzmanların açıklamalarından derlenmiş olup kesinlik içermez. Depremi bugünden kesin olarak bilmek mümkün değildir. İfadeler sadece tahminleri içerir.