Deprem profesörü Sözbilir'den fay segmenti uyarısı

Deprem profesörü Hasan Sözbilir korkutan açıklamalarda bulundu. Sözbilir yapmış olduğu açıklamasında Türkiye'nin diri fay hatlarını incelediklerini belirterek deprem riski yüksek bölgeleri açıkladı.

Deprem profesörü Sözbilir'den fay segmenti uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'nin diri fay hatlarını incelediklerini belirterek deprem riski yüksek bölgeleri açıkladı. Prof. Sözbilir doğrudan 14 üniversitenin beraber çalıştıklarını ifade ederek Malatya fayı üzerinde hendek yöntemiyle yoğunlaştıklarını dile getirdi.

DEPREM RİSKİ YÜKSEK BÖLGELER HANGİLERİ?

Türkiye'nin diri fay hatlatlarını çalıştıklarını belirten Prof. Sözbilir "Açtığımız verilerle şu ana kadar Malatya fayının Arguvan segmentinin en az 3 depreme kaynaklık ettiğini görebiliyoruz. Son 10 bin yıl içinde 3 kez can ve mal kaybına neden olmuş faydan bahsediyoruz. Malatya fayının 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Bu farklı depreme ilişkin örnekleme yapacağız. Aldığımız örnekler analize gidecek, depremler ne zaman, hangi aralıkta olmuş, son depremin ne zaman meydana gelmiş ve üzerinden ne kadar zaman geçmiş, tekrar kırılması için bizim ne kadar daha süremiz var gibi soruların yanıtını bulmuş olacağız." dedi.

Akçadağ ve Kemaliye segmentlerini çalıştıklarını belirten Prof. Sözbilir Malatya segmentinde fay kırılırsa fayın aynı anda mı yoksa parçalı mı kırılacağını araştırdıklarını dile getirdi. Kahramanmaraş depreminde 4 segmentin birleşerek 7,8 şiddetinde bir deprem ürettiğini bu nedenle de depremin bu kadar yıkıcı olduğunu belirten Prof. Sözbilir araştırma sona erdiğinde bu bölgede deprem riskini belirleyeceklerini söyledi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER