Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, balıkçılık faaliyetleri sırasında kaybolan veya bilinçli olarak terk edilen av araçlarının ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla 2014 yılında Hayalet Ağ Projesinin (HAP) başlatıldığını hatırlattı.
Yumaklı, bu proje sayesinde, su altında kontrolsüz avlanmaya sebep olan ağların yol açtığı "hayalet avcılığın" önüne geçildiğini belirtti.
MARMARA DENİZİ'NDE 4 YILDA 1,1 MİLYON METREKARE AĞ TEMİZLENDİ
Bakan Yumaklı, bilimsel veriler ışığında yapılan değerlendirmeler sonucunda, biyolojik çeşitliliğin korunması açısından kritik olan su kaynaklarına öncelik verildiğini ifade etti. 2022'den itibaren, nesli tehlike altındaki türlerin bulunduğu Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis'teki akarsulara da özel önem verildiğini belirtti.
Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun ardından, 2021-2024 yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda toplam 1,1 milyon metrekare (154 futbol sahası büyüklüğünde) hayalet ağ temizlendi ve ekosisteme yönelik olumsuz etkiler azaltıldı.
10 YILDA 8,5 MİLYON SU CANLISININ HAYATI KURTARILDI
Hayalet Ağ Projesi kapsamında, 2024 yılında 146,1 milyon metrekare alan taranarak toplamda 1,6 milyon metrekare ağ ve 13 bin 750 av aracı sucul ekosistemden temizlendi. Projenin başlangıcından bu yana ise 452,6 milyon metrekare alan taranarak 2,6 milyon metrekare ağ ve 65 bin av aracı çıkarıldı.
Bakan Yumaklı, çıkarılan ağların bir kısmının geri dönüşüme kazandırıldığını belirterek, bilimsel çalışmaların, son 10 yılda yaklaşık 8,5 milyon su canlısının ölümünün önlendiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Ekosistemi koruma çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Yumaklı, öncelikli denizler ve iç sular başta olmak üzere hayalet ağların temizlenmesine yönelik önlemlerin sürdürüleceğini ifade etti.