Cumulonimbus bulutları nedir, neden ortaya çıkar?

İstanbul'da etkili olan şiddetli yağmur, kente cumulonimbus bulutlarının görülmesine neden oldu ve hava ulaşımını olumsuz etkiledi. Dünya ülkelerinde zaman zaman görülen bu bulutların ne anlama gelindiği ve nasıl ortaya çıktığı merak edildi.

Cumulonimbus bulutları nedir, neden ortaya çıkar?

İstanbul'da şiddetli yağmur etkili oldu. Kentte etkisini gösteren yağışlar sonrası cumulonimbus bulutları görüldü. Şiddetli yağmur ve cumulonimbus bulutları nedeniyle İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş için alçalan uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı.

Hava ulaşımını da olumsuz etkileyen Cumulonimbus bulutlarını görenler araştırmalarına başlarken ''Cumulonimbus bulutları nedir, neden ortaya çıkar?'' sorularına yanıt aranmaya başladı. Genellikle "fırtına bulutu" olarak adlandırılan Cumulonimbus bulutlarının ne anlam ifade ettiği bildirildi.

CUMULONİMBUS BULUTLARI NEDİR?

Atmosferin en tehlikeli oluşumlarından biri olan Cumulonimbus bulutları bugün İstanbul'da görüldü ve hava ulaşımını olumsuz etkiledi. Elektrik yüklü olduğu bilinen Cumulonimbus bulutları, genel olarak gök gürültülü fırtınalarla ilişkilendirilir ve bu tür olumsuz hava koşulları hava trafiğinde gecikmelere ve aksamalara yol açabilir.

Cumulonimbus bulutları nedir, neden ortaya çıkar?

Cumulonimbus bulutları, atmosferde oluşan büyük, dikey olarak gelişen bulutlardır ve genellikle fırtına bulutları olarak da adlandırılır. Bu bulutlar, yoğun ve yüksek enerji içerirler, bu da onların gök gürültülü fırtınalar, dolu, şiddetli rüzgarlar ve hatta tornado gibi aşırı hava olaylarına yol açmasına neden olur. bulutlar, sıcak ve nemli havanın hızla yükselmesi sonucu oluşur, bu da içinde yoğun bir konvektif akış yaratarak dikey bir gelişmeye yol açar.

SONRAKİ HABER