Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu dün ilk toplantısını gerçekleştirerek, bu yıl aile kurulumunu teşvik etmek ve kadın istihdamını artırmak amacıyla yeni destek paketlerini hayata geçirme kararı aldı. Genç çiftlere yönelik sosyal konut projeleriyle aile kurmayı teşvik etmeyi planlayan kurul, çalışan kadınlar için özel projeler geliştirecek.
Kadınların ev ve iş hayatını dengelemesine yardımcı olmak için ücretsiz veya düşük maliyetli kreşler yaygınlaştırılacak, doğum izin süreleri uzatılacak. Ayrıca, zorunlu haller dışında sezaryen doğum oranlarının düşürülmesi için teşvikler sağlanacak.
KISA-ORTA-UZUN VADELİ STRATEJİ
Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu toplantısından önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler oluşturacaklarını ifade etti.
Yılmaz, kurulun her altı ayda bir toplanarak gelişmeleri takip edeceğini ve mevcut politikaları ile eylem planlarını güncelleyeceğini belirtti.
Ayrıca, doğurganlık oranlarını ve nüfus yenileme seviyesini sürdürülebilir hale getirmek için kapsamlı eylem planları oluşturulacağını da vurguladı.
DOĞUM HIZI DÜŞÜYOR
2009 yılından bu yana ülkemizde doğurganlık oranı ve nüfus artış hızında belirgin bir düşüş yaşandığını belirten Yılmaz, "2023 yılı itibarıyla bu oran 1.51'e düşmüş durumda. Bu, tarihimizdeki en düşük seviye. Bu durum, doğurganlık oranının nüfusun yenilenmesi için gerekli olan 2.1 seviyesinin altında kaldığını gösteriyor. Nüfusun kendi kendini yenileyebilmesi için 2.1'in üzerinde olan sadece 10 ilimiz bulunuyor ve doğurganlık oranı 3'ün üzerinde olan tek ilimiz Şanlıurfa (3.27) olarak kayıtlara geçiyor. Tüm illerimizde bir azalma söz konusu, 51 ilimizde doğurganlık oranı 1.5'in altında. Cumhurbaşkanımız, 2025'i 'Aile Yılı' ilan etti ve önümüzdeki dönemde güçlü bir aile yapısı ve sürdürülebilir bir nüfus için kararlı adımlar atılacağını ifade etti," dedi.
YENİ DÖNEMDE ATILACAK ADIMLAR
YENİ EVLİLERE UCUZ KONUT
Genç çiftlerin aile kurmalarını teşvik etmek için maddi destekler sağlanacak, evlilik danışmanlık hizmetleri sunulacak ve ilk kez ev alanlar için sosyal konut projeleri başlatılacak.
NORMAL DOĞUM DESTEKLENECEK
Sezaryen doğumların, yalnızca zorunlu durumlarda tercih edilmesi yönünde teşvikler sağlanacak.
Ayrıca, sağlık profesyonelleri arasında önemli bir yer tutan ebelerin, çiftlere nitelikli bakım ve danışmanlık hizmeti sunması için gerekli adımlar atılacak. Ebelerin istihdamının artırılması ve daha geniş bir alanda hizmet vermeleri için çalışmalar yapılacak.
KADINLAR İÇİN YENİ İŞ İMKANLARI
Kadınların, ev ve iş hayatlarını dengeli bir şekilde sürdürmelerini sağlamak ve bu iki alan arasında seçim yapmaya zorlanmamaları için yeni iş modelleri oluşturulacak.
Doğum izinlerinin uzatılmasından kreş ve bakım hizmetlerinin desteklenmesine, doğum yardımlarından esnek çalışma ve uzaktan çalışmaya kadar pek çok farklı seçenek, kapsamlı bir yaklaşım ile değerlendirilecek.
ÜCRETSİZ KREŞ DESTEĞİ
Çalışan ebeveynlerin desteklenmesi amacıyla, ücretsiz ya da uygun fiyatlı kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması sağlanacak. Ayrıca, aile yapısını zayıflatmaya yönelik küresel tehditlere karşı, milli değerleri ön plana çıkaran eğitim, kültür ve iletişim stratejileri güçlendirilecek.