Covid-19 varyantı olan Eris virüsü artıyor! Maske takılmalı mı? Aşıda son durum ne

Son zamanlarda havaların günün belli saatlerindeki keskin değişimi ve yayılan salgın hastalıklar nedeniyle şikayetler arttı. Hastanelerin acilleri aynı şikayetteki hastalarla doldu taştı.

Covid-19 varyantı olan Eris virüsü artıyor! Maske takılmalı mı? Aşıda son durum ne

Covid-19 etkisini kaybetse de artık koronanın varyantları aramızda dolanıyor. Son zamanlarda hastanelerin acil servisleri aynı şikayetlerden dolup taştı. Doktorlar artık eskisi gibi testler yapılmadığı için teşhis koyamadıklarını amagelen şikayetlere bakıldığı zaman bu vakaların koronanın varyantı olan Eris kaynaklı olduğu söyledi.

Bu salgının daha fazla yayılmadan önüne geçilebilmesi için uzman hekimler, hasta olanların yada kendini kötü hisseden vatandaşların maske takmasını önerdi. Hasta olanların okula yada işe gitmemeleri gerektiğinde altını çizdiler. Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşların mevcut coronavirüs aşısının kısmen koruyucu olabileceğini belirttiler.

screenshot-8.jpg

ERİS YOPLUMDA YAYGINLAŞIYOR

Yapılan araştırmalara göre acil servislere gelen şikayetlerde hem üst solunum yolu enfeksiyonu hem de bağırsak enfeksiyonu şikayetleri birlikte görülüyor. Bu rahatsızlıkları bir çok kişi ayakta atlatsalar da uzmanlara göre "Eris" toplumda yaygınlaşıyor.

İSHAL ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, ilk günler kırgınlık, kas ağrıları, ateş ve halsizlik başlayıp sonrasında ishalle devam eden ve 3 gün içinde biten bir hastalık durumunun olduğunu dile getirdi.

3cf5d023-9ffb-453c-8aa1-371daed395d8-w1080-h608-s.jpg

EKİM AYINDA ARTACAK

Okulların açılması ile grip ayları da kapıya dayandı. Hasta olanların işe yada okula gitmemesi bulaşmayı önleyecek en önemli faktörlerden. Ülkemizde solunum yolu hastalıklarının özellikle ekim sonunda yoğunlaştığını söyleyen uzmanlar bu durumun okulların açılmasında etki gösterdiğini söyledi.

AŞIDA SON DURUM NEDİR?

Türkiye'de şuanda yeni varyantlara karşı koyacak bir aşı yok. Uzmanlar kronik hastalıkları olan ve 65 yaş üstü kişilerin mevcut coronavirüs aşısının kısmen koruyucu olabileceğini söyledi.

SONRAKİ HABER