Çocuğu olmayanların mirasını kanunlar böyle paylaştırıyor!

Miras konusunda uygulanan kurallar zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Çocuğu olmayanların miraslarının kimlere, hangi oranlarda kalacağına yasalar net şekilde yanıt veriyor.

Çocuğu olmayanların mirasını kanunlar böyle paylaştırıyor!

Türkiye’de aileler zaman zaman miras anlaşmazlığı ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu anlaşmazlıklar aile içinde büyük dargınlıklara neden olurken bunlar zaman zaman da husumete dönüşebiliyor. Oysa miras paylaşımı konusunda uygulanacak olan kurallar tartışmaya dahi mahal vermeden yasalarla belirlenmişti. Bu kurallar çerçevesinde yapılmayan miras paylaşımları hem hukuki hem de sosyal açılardan sorunlu oluyor.

ÇOCUK YOKSA MİRAS NE OLUR?

Bir kişinin ana mirasçısı soy bağı açısından çocuklarıdır. Ancak çocuğu olmayanların mal varlıklarının ölümlerinin ardından nasıl paylaştırılacağı konusunda kafa karışıklığı olabiliyor. Bunun için de miras paylaşımında uygulanan zümre sistemine bakılması gerekiyor.

Yasalar miras paylaşımında 3 zümreli bir sistemin uygulanmasını sağlıyor. Bu 3 zümrede farklı farklı yakınlıkları olan kişiler bulunuyor. Uygulamanın ana ilkesi ise 1. zümrede herhangi bir mirasçı varsa 2. zümre miras alamıyor. Aynı şekilde 1. zümrede kimse yok ve 2. zümrede bir kişi bile varsa o zaman da 3. zümre mirasçı olamıyor. İlk 2 zümrede kimse yoksa 3. zümre o zaman mirasçı olabiliyor.

Kişinin ana mirasçıları kanunla belirlenmiştir ve bunlar 1. zümrede yer alırlar. Öncelikle ana mirasçı çocuklardır. Eğer çocuk yoksa o zaman miras bırakanın anne ve babası hayatta iseler onlar mirasçı olacaklardır. Miras bırakanın eşi hayatta ise bu durumda miras ölen kişinin anne ve babası ile sağ kalan eş arasında paylaştırılır. Bunun hangi oranlarda olabileceği ise kanunla belirlenmiştir.

Miras bırakanın eşi hayatta değilse, çocukları yoksa ve annesi ile babası da kendisinden önce ölmüş ise o zaman miras 2. zümreye geçecektir. Bu durumda da miras bırakanın kardeşleri hak sahibi olacaklardır. Kardeşler anne ve babaları üzerinden miras bırakanın yasal mirasçısı olurlar. Bu durumda hayatta olma durumuna göre kardeşlerin çocukları ile onların çocukları da mirasçı olabilirler.

3. zümrede ise çok daha uzak akrabalar yer almaktadır. İlk 2 zümrede kimse yoksa o zaman onlar mirasçı olurlar. Bu zümrede de mirasçı olmaz ise mirasçı devlet olur. Ancak devletin kişinin borçlarına mirasçı olamayacağının bilinmesi gerekir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER