Çevre Bakanlığı’nın korumasındaki 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koruması halindeki olan 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu. Bakan Kurum o anlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Çevre Bakanlığı’nın korumasındaki 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu

Deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsal Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından korunuyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağalarının korunması için ülkemizde 1989 yılından bu yana çalışmalar sürüyor.

BAKAN KURUM PAYLAŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında yumurtadan çıkan deniz kaplumbağalarını denize uğurladıkları anı paylaştı.

evre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇK)" sınırlarında bulunan 5 ayrı kumsaldaki 4 bin 488 yuvada 2 Eylül itibarıyla 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından koruma altındaki yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarının görüntülerini paylaştı.

Çevre Bakanlığı’nın korumasındaki 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu

21 KUMSAL KORUMA ALTINDA

Ülkemizde deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsal koruma altında bulunuyor. Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü'nün sorumluluk alındaki “Özel Çevre Koruma Bölgeleri”nde yer alıyor. Nesli tükenme tehdidi altında bulunan deniz kaplumbağalarını koruma ve popülasyonlarını artırma çalışmaları ülkemizde 1989 yılından bu yana devam ediyor.

AYNI ANDA YUVADAN ÇIKIYOR

Dünya üzerinde yaşayan 8 tür deniz kaplumbağasından 2'si ülkemizde Akdeniz kıyılarındaki kumsallara yumurta bırakıyor. Akdeniz'in en büyük yuvalanma alanlarından biri olan Mersin Silifke'deki Göksu Deltası'nda ise Caretta Caretta ve Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türleri aynı anda yuvalardan çıkıp denizle buluşuyor. Göksu Deltası aynı zamanda Türkiye'deki önemli Ramsar Alanları'ndan biri.

Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) bölgelerinde bu yıl en yüksek yumurtlama ve yavru çıkışının yaşandığını ifade etti. 2 Eylül tarihinden itibaren toplamda 169 bin 972 deniz kaplumbağası deniz ile buluştu.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER