Cengiz Topel kimdir, nerede, ne zaman şehit oldu?

Türkiye'nin Kıbrıs'taki soydaşlarını yaşadıkları zulümden kurtarmasının sembol ismi olan Cengiz Topel 60 yıl önce bugün gerçekleştirilen operasyon kapsamında esir düşmüştü.

Cengiz Topel kimdir, nerede, ne zaman şehit oldu?

Yavru vatan Kıbrıs'ın bugün baskı ve tehdit altında kalmadan yaşamasının arka planında bir çok acı hikaye yatıyor. Rumların ve Yunanlıların Kıbrıs Türkünü adadan kovmak ve adayı Yunanistan'a bağlama amacı kapsamında çok sayıda Türk vahşice katledilmişti.

Rumların ve Türklerin yönetiminde yer alacağı Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmasının ardından ömrü kısa sürmüş, Rumlar emelini açıkça belli etmişti. EOKA terör örgütü mensuplarının Türklere yaptıkları saldırılar Türkiye'nin engeline takılmış 1958 yılından itibaren Türkiye bölge halkına yardım yapmıştı.

ERENKÖY MÜDAHALESİ ESNASINDA UÇAĞI DÜŞMÜŞTÜ

Erenköy bölgesine Türkler tarafından gizlice silah gönderilmesi Rumlar tarafından öğrenilince bölgeye saldırı emri verilmişti. 8 Ağustos'ta Rumların başlattığı saldırılarda Türkler bölgeyi kahramanlıkla savunurken ülkemizden de onlarca uçak havalanmış ve müdahale sonunda çatışmalar son bulmuştu.

Cengiz Topel kimdir, nerede, ne zaman şehit oldu?

Erenköy'ün direnişi esnasında Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in uçağı 8 Ağustos'ta hasar almış ve Topel kendisini paraşütle dışarı atmıştı. Rumlar tarafından yakalanan Yüzbaşı Topel işkenceler sonucu vahşice şehit edilmiş cenazesi 12 Ağustos'ta ülkemize getirilmişti.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ilk hava şehidi olan Cengiz Topel şehadetinin yıl dönümünde anılıyor. Şehidin adı yurt genelinde cadde, park ve okullarda yaşatılıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER