Çağın hastalığı Gülümseyen Depresyon! Kadınlarda 5 kat daha fazla görülüyor

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz Gülümseyen Depresyon hastalığının belirtilerini ve detaylarını anlatan Uzman Klinik Psikolog Melike Akpınar Kadıoğlu bu rahatsızlığı kadınlarda daha fazla olduğunu söyledi.

Çağın hastalığı Gülümseyen Depresyon! Kadınlarda 5 kat daha fazla görülüyor

Gülümseyen depresyon, majör depresyonun bir alt türüdür. Bu türde depresyonda olan kişiler, günlük yaşamda normal bir şekilde işlev görebilir ve gülümseyen bir yüze sahip olabilirler. Ancak, bu kişilerin iç dünyalarında yoğun bir mutsuzluk, umutsuzluk ve karamsarlık yaşanıyor olabilir.

Gülümseyen depresyon, kadınlarda erkeklerden 5 kat daha fazla görülür. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, hormonal farklılıklar, stresli yaşam olayları ve kişilik özellikleri gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

364ba87154c0e7b1a62cf6763b6f86a2.jpg

GÜLÜMSEYEN DEPRESYON NEDENLERİ NEDİR?

Kadıoğlu, “Başkaları tarafından kabul görmemek, terk edilmek, baskı altında kalmak, stresli yaşam olaylarına maruz kalmak ve toplumsal işlevselliğin bozulması gibi sebepler gülümseyen atipik depresyona neden olabilir” diye konuştu.

maskeli-depresyon-nedir.jpg

BU DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NEDİR?

Uzman isim bu hastalıkla ilgili belirtileri şöyle sıraladı,

“İştahta aşırı artış ve kilo alma, sürekli uykulu hissetme, günlük yaşamda keyif aldığı şeylerden eskisi kadar keyif almama, odaklanma problemleri, genellikle kollarda ve bacaklarda ağırlaşma, toplumdan izole olmaya çalışma, reddedilmeye aşırı duyarlı olma gibi belirtiler gösterebilirler. Atipik depresyondan bahsedilebilmemiz için bu belirtilerin en az 2 hafta boyunca devam etmesi gerekir.”

maskeli-depresyon-nedir-belirtileri-nelerdir-gulumseyen-depresyon-belirtileri-h1656882959-e22444.jpg

STRESLİ YAŞAM VE TERK EDİLME KORKUSU NEDEN OLABİLİR?

Kadıoğlu, “Yaşamda stresin ve hızlı tüketimin giderek artması, ilişkilerde sabır ve toleransın düşmesiyle birlikte tatmin duygusu giderek azalmaktadır. Seçeneğin çok olması, kaynakların sınırsız kullanımı seçimler konusunda kararsızlığa neden olabilir ve ilgi/beğeniyi sürdürmeyi zorlaştırabilir. Bu da kişilerin karşısına genellikle odaklanma problemi, mutsuzluk, ilgi-istek kaybı olarak çıkabilir. Bunların sürekli tekrarı uzun dönemde depresyon artışına neden olabilir” diye konuştu.

kapak-115521.jpg

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Gülümseyen depresyonun erkeklere oranla kadınlarda 5 kat daha fazla görüldüğünü ve bu hastalığın erken yaşlarda ortaya çıktığını söyleyen uzman isim, Atipik depresyonun; mevsimsel depresyon, distimi, bipolar bozukluk ve major depresif bozukluk içerisinde görülebileceğini de söyledi.

screenshot-23.jpg

İLAÇ, PSİKOTERAPİ YA DA EMDR TEDAVİSİ UYGULANABİLİR

Son olarak gülümseyen depresyonun tedavi yollarına değinen Uzm. Klinik Psk. Kadıoğlu, “Atipik depresyon tedavisinde farmokolojik ilaç tedavisi destek alınabilir, bununla beraber çeşitli psikoterapi yöntemlerinden de faydalanılabilir. Bu yöntemlerden bazıları; bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik terapi ve EMDR’dir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SONRAKİ HABER