Boşanma sırasında eşler arasında hangi mallar mal paylaşımına girmez?

Boşanmaların son yıllarda arttığı bilinirken mal paylaşımları sorun olabiliyor. Yasalara göre boşanma halinde eşlerin paylaşıma girmeyecek olan malları hangileridir?

Boşanma sırasında eşler arasında hangi mallar mal paylaşımına girmez?

Türkiye’de son yıllarda boşanmaların arttığı biliniyor. Boşanma sırasında yapılacak olan mal paylaşımı eşler arasında sorun olabiliyor. Hatta bu sorun uzun yıllar devam eden davaların başlangıcı olabiliyor. Boşanma sırasında mal paylaşımı yapılırken yasalar bazı konulara dikkat ediyor. Bu yasalara uygun davranıldığında ise hem hakkaniyet ölçüsü aşılmıyor hem de sorunsuz bir şekilde ayrılık gerçekleştirilebiliyor.

BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMINA NELER GİREMİYOR?

Boşanma sırasında mal paylaşımına sokulmayacak olan ilk grup eşlerin miras yoluyla edindikleri mallardır. Eşler miras yoluyla mal edinmiş iseler bunlarda diğer eşin herhangi bir hakkı yoktur. Dolayısıyla bu mallar için diğer eş herhangi bir hak iddiasında bulunamaz. Bu konuda yasal uygulama oldukça katı olduğu için uygulama sorunsuz bir şekilde yapılabiliyor.

Boşanma sırasında eşler arasında hangi mallar mal paylaşımına girmez?

Boşanmada paylaştırılmayacak olan ikinci grup mallar ise evlilik öncesinde eşlerin edinmiş olduğu mallardır. Evlilik öncesinde eşler mal sahibi olmuş iseler bunda diğer eşin herhangi bir hakkı yoktur. Yasal süreç işletildiğinde de bu mallar paylaşım dışı kalacaktır.

Yine paylaşıma giremeyecek olan üçüncü grup mallar ise kişisel kullanıma ait olan eşyalardır. Kişisel kullanıma giren eşyalardan bir diğer eş hak sahibi olduğunu iddia edemiyor. Emsal mahkeme kararlarına göre ziynet eşyaları bunlardan birisidir. Kadınlara ait olay ziynet eşyalarından erkekler hak talep edemiyorlar.

Evlilik süresince elde edilmiş olan ve miras olmayan mallar ise ortak paylaşıma girecektir. Bu paylaşımı eşler anlaşarak da yapabilirler veya mahkemeden de bu paylaşımı yapmasını talep edebilirler.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER