Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür'den Uyarı! 30 yıllık periyodun sonlarına geliyoruz

Bilim dünyasının tanınmış isimlerinden Prof. Dr. Naci Görür, DHA'ya verdiği röportajda 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü yaklaşırken yaptığı açıklamalarla İstanbulluları endişelendirdi.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür'den Uyarı! 30 yıllık periyodun sonlarına geliyoruz

Bilim dünyasının tanınmış isimlerinden Prof. Dr. Naci Görür, DHA'ya verdiği röportajda 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü yaklaşırken yaptığı açıklamalarla İstanbulluları endişelendirdi. Marmara Bölgesi'nde olası bir depremin tarihini değerlendiren Görür, "30 yıllık periyodun sonlarına geliyoruz" ifadelerini kullanarak tarih verdi.

x720.jpg

7 ve üzeri büyüklükte deprem uyarısı

Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından yapılan araştırmaların sonuçlarına dikkat çekerek, bilim insanlarının Marmara Bölgesi'nde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olasılığı için 30 yıllık bir süre verdiğini belirtti. Bu durumu açıklarken, "Dolayısıyla 30 yıl dediğin zaman işte sonu 2029 gelir. Bu şekilde biz de 24 seneyi nihayet geçirdik. Depremin olma periyodunun sonlarına doğru geliyoruz" şeklinde konuştu.

Ankaralılar bu adreste buluşuyor!TIKLA INSTAGRAM SAYFAMIZI TAKİP ET

Afet yönetimi ve hazırlıklarının önemi:

Prof. Dr. Görür, olası bir Marmara depreminin afet yönetimi ve hazırlıkları bağlamında büyük bir sorun olacağını vurgulayarak, "İstanbul'da 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olacağını düşünüyorsanız, bu afet yönetimi anlamında çok büyük bir sorun demektir. İstanbul'un alt yapısı, binaları, trafik sistemi bu büyüklükte bir depreme dayanamaz" şeklinde uyardı.

Uyarılar ve çağrılar:

Prof. Dr. Naci Görür, uzun yıllardır yapılan uyarılara rağmen İstanbul'un deprem konusunda yeterli hazırlığını yapmadığını belirtti. Geçmiş yıllarda yapılan uyarılara rağmen gereken önlemlerin alınmadığını dile getirerek, "İstanbul depreme hazırlandı mı dersen, hayır. Dolayısıyla kendi kendimize yardım edemeyen bir şehir haline gelebiliriz" şeklinde uyardı.

ankara-2023-08-17t105828-127.jpg

Önemli bir uyarı: İstanbul dışından yardım gelmeli

Prof. Dr. Görür, olası bir deprem durumunda İstanbul'un kendi kendine yardım edemeyeceğini, yardımın Marmara Bölgesi dışından gelmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'un altyapı ve ulaşım sorunları nedeniyle büyük bir kaos yaşayabileceğini belirterek, "İstanbul'da büyük bir kaos söz konusu olabilir. İnsanların belli bir kısmı göçük altında kalabilir" şeklinde uyardı.

Deprem kültürü ve hazırlıkların önemi:

Prof. Dr. Görür, vatandaşların deprem konusunda daha duyarlı olması ve deprem kültürünün oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, "Artık deprem konusunda millet tavizsiz bu işi uygulasın. Kendini yönetenlerden deprem dirençli kentleri arzu etsinler. O yüzden bana 'Hocam bizim burada deprem olacak mı?' diye sormasınlar. Sen ölmezsen başka yerde başkası ölecek, millet olarak sorunlarımıza sahip çıkalım" şeklinde çağrıda bulundu.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER