Son dönemde artan ve toplumun tüm fertlerini ilgilendiren çocuk yaştaki evlilikler hakkında toplumu bilinçlendirmek ve toplumsal farkındalık yaratmak adına başlanan Ben Çocuğum Evlenmem projesi etkinlikleri tüm hızı ile devam ediyor. Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu (Horasan Erenleri)’na bağlı Horasan Erenleri Kadın Aile Gençlik ve Çocuk Derneği, İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü etkinlik kapsamında dernek üyeleri bu sefer Karslı kadınlarla bir araya geldiler. Kars'ta düzenlenen etkinlik yoğun ilgi gördü.
KARS'TA "BEN ÇOCUĞUM EVLENMEM PROJESİ" ETKİNLİĞİNE YOĞUN İLGİ!
Geçen hafta sonu Karslı kadınlarla buluşulan programda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Işık ve Aile Hukukçusu Avukat Onur Şahin sunumlar yaptı. Erken yaşta evliliklerin bireyler ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri, ilgili hukuki düzenlemeler ve farkındalık artırıcı önlemler ele alındı. Dinleyiciler arasında MHP Kadın, Aile, Çocuk ve Engelleri Politikaları (KAÇEP) Kars İl Başkanı Nuran Karadağ, Kars Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Başak Çantay ve Kafkas Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Nihal Senger gibi isimler de yer aldı.
ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK VE ZORLA EVLİLİĞE DİKKAT ÇEKİLDİ!
Prof. Dr. Yasemen Işık, sunumunda çocuk yaşta evlilik, erken evlilik ve zorla evlilik kavramlarını detaylandırdı. Bu kavramların her birinin farklı bir durumu ifade ettiğini belirtti. Birleşmiş Milletler belgelerinden örnekler vererek, erken evliliklerin yalnızca çocuk yaşta evliliklerle sınırlı olmadığını anlattı.
Evlilik için sadece hukukun belirlediği yaş sınırının yeterli olmadığını, bireyin fiziksel, duygusal, cinsel ve psikolojik gelişim düzeyinin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Çocuk yaşta evliliğin, bireyin eğitim hakkını elinden alarak meslek sahibi olma ve ekonomik özgürlüğünü kazanma fırsatlarını yok ettiğini söyledi. Bu durumun kadınları ekonomik bağımlılığa sürüklediğini, cinsiyet eşitliğini engellediğini ve toplumun genel gelişimini yavaşlattığını dile getirdi.
ÇOÇUK YAŞTA EVLİLİK HAKKINDA HUKUKİ VE TOPLUMLAS ÖNLEMLER NELERDİR?
Av. Onur Şahin de erken yaşta evlilikleri önlemek için alınması gereken hukuki ve toplumsal önlemler üzerinde durdu. Evlilik yaşının sıkı denetim altına alınması gerektiğini ifade etti.
Çocuk yaşta evliliklere aracılık edenlere cezai yaptırımlar uygulanmasının caydırıcı bir yöntem olduğunu belirtti. Resmi nikah zorunluluğu ve teşvikinin önemine dikkat çeken Şahin, toplumsal farkındalık kampanyaları, kız çocuklarının eğitime erişiminin önceliklendirilmesi ve cinsel sağlık eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK ŞİDDET DÖNGÜSÜNE NEDEN OLUYOR
Şahin, çocuk yaşta evliliklerin bireysel gelişimi engellediği, toplumsal cinsiyet eşitliğini zayıflattığı ve şiddet döngüsünü beslediğine dikkat çekti.
Ekinlik şiddetin yalnızca bireyi değil, şiddete tanık olan çocuklar ve dolaylı olarak toplumu da etkilediği belirtildi. Karslı kadınlar ve gençlerin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantı sunumların ardından soru-cevaplarla ve katılımcıların tanıklıklarının paylaşılmasıyla devam etti.
Kars'ta düzenlenen etkinliğe Horasan Erenleri Genel Başkanı Mehmet Şahin'in yanı sıra Kadın Aile Gençlik ve Çocuk Derneği Başkan Yardımcısı Suzen Karadağ'da katılım sağladı. Düzenlenen etkinliklerle toplumsal farkındalığın arttırılması amaçlanırken bu konuda eğitim ve farkındalık çalışmalarına hız verileceği vurgulandı.