Bayramda yola çıkacaklar dikkat! Uykusuz kalmayın!

Kurban Bayramı için birçok kişi sevdiklerinin ziyaretine ya da tatile gidiyor. Yola çıkanların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri de uykusuzluk olarak açıklanıyor.

Bayramda yola çıkacaklar dikkat! Uykusuz kalmayın!

Kurban Bayramı'nda yola çıkacakları Prof. Dr. Vural Fidan, uykusuzluğa dikkat etmeleri konusunda uyardı. Uykusuzluk nedeniyle kaza yapma riski artıyor. Yola çıkmadan önce uyku durumuna iyice dikkat edilmesi gerekiyor.

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Vural Fidan, ölümcül trafik kazalarının yapılan araştırmalarda, yaklaşık dörtte birinin uykusuzluğa bağlı olduğunu gösterdiğini anlatarak, "Bayram tatilinde uzun yola çıkmayı planlayan sürücülerin özellikle uyku yoksunluğunun en fazla hissedildiği sabahın erken saatlerinde yola çıkmamaları gerekmektedir" bilgisini verdi.

Bayramda yola çıkacaklar dikkat! Uykusuz kalmayın!

"UYKU ÇOK GÜÇLÜ BİR BİYOLOJİK DÜRTÜDÜR"

Fidan, "Uyku ihtiyacı tam olarak karşılanmamış bir kişinin beyni, bir an önce uykuya geçişi sağlayacak şekilde bir 'uyku baskısı' altında kalır. Uyanık kalınan süre arttıkça uykuya geçişi hızlandıracak bu baskı da artar ve kişinin uykuya direnme gücü azalır. Böylece kişi daha kolay uykuya dalar. Her ne kadar kişiler uykularının geldiğini hissettiklerinde "uyanık kalabilirim" diye düşünseler de uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür. Dolayısıyla uyanıklığın çok kritik olduğu motorlu araç, kesici-delici alet kullanımı gibi durumlar için uykusuzluk büyük bir tehlike arz eder" değerlendirmesinde bulundu.

Erişkinlerde günde ortalama 7-8 saat uyumak gerektiğini söyleyen Fidan, sağlıklı bir yaşam için tüm uyku evrelerinin tamamlanmasının zorunlu olduğunun altını çizerek, Amerika'da uykusuzluk üzerine yapılan bir araştırmada trafik kazalarının yüzde 7'sinin uykusuzluktan kaynaklandığını aktardı.

Bayram tatili boyunca trafikte yoğunluk olacağını belirten Fidan, gece yarısı ile sabah saat 6 arasında yola çıkmamak gerektiği de sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER