Bakan Özhaseki riskli olan toplam konut sayısını açıkladı!

Bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki hasarlı bina sayısı ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Özhaseki riskli olan toplam konut sayısını açıkladı!

Bugün "Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi Açılış Programı"nda açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseli riskli bina sayısı ve kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

30 MİLYON CİVARINDA KONUT RİSKLİ!

Riskli konutların güvenli hale getirilmesi için yapılan çalışmalar ile birlikte güncel olarak tespit edilen riskli bina sayısı hakkında Özhaseki, "Geçtiğimiz yüzyılda 6 ve üzerinde şiddette yıkıcı deprem sayısı bu topraklarda 60. Yani her sene 1 veya 2 şiddetli, yıkıcı deprem oluyor. Hatlar da belli. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı ile Ege. Aynı yerlerde hareketliliğe devam ediyor. Bize düşen nedir? Akıllı olmak, tedbir almak ve konutlarımızı, iş yerlerimizi sağlam yapmak. Peki gerekli olan nedir? Kentsel dönüşüm. Ülkemizde şu anda 30 civarında konut, 6 milyon kadar da iş yeri var. Bunların bir kısmı riskli. Hele hele 2 milyonu bir an önce değiştirmemiz lazım. Başta İstanbul olmak üzere, bütün kentlerimizde kentsel dönüşümü baştan sona doğru bir şekilde yapmamız lazım. Sonradan dizlerimize çok vuruyoruz." şeklinde konuştu.

RANTSAL DÖNÜŞÜM İSTEMİYORUZ

Kentsel dönüşüm konusunda belediyelere seslenen Özhaseki, "Çıkıyorlar. 'Efendim bu sizin yaptığınız kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm.' Meclis bütçe komisyonunda dedim ki, 'Cumhuriyet Halk Partililer sizden rica ediyorum. Herhalde 200-300 belediyeniz var. Ne olur kentsel dönüşüme başlasınlar ama Allah rızası için rantsal dönüşüm yapmasınlar. Rantsal dönüşüm istemiyoruz. Söyleyin de belediye başkanlarınıza başlasınlar bir an önce. Her türlü desteği vermeye hazırım. Yeter ki evlerimizi depreme hazırlıklı hale getirsinler.' Hadi buyurun ama ne yazık ki yok. Burada da mani olanlar var. Ben de biliyorum. Arkadaşlar, kimler mani oluyorsa vebaldeler. Lütfen yeniden başlayın. Hesapları baştan sona yapın. Biz de risk alalım. Kolay kolay büyük projeye başlamıyoruz. Çünkü deprem bölgesindeyiz ama buraları yeniden ihya edelim. Kahramanmaraş merkezli 2 deprem 9 saat arayla oldu. Tam 14 milyon insanımız etkilendi ama 18 vilayette de hasar var. Yıkılmak zorunda olan 680 bin civarında konut ve 170 bin kadar da iş yeri var. Yani 850 bin bağımsız birim yıkılmak zorunda. Maddi hasar 110 milyar dolar civarında. İşin manevi hasarını zaten ölçecek bir ölçü aleti yok. Evladınızı kaybetmişsiniz. Anneniz gitmiş, eşiniz gitmiş. Sevdikleriniz gitmiş." ifadelerine yer verdi.

SONRAKİ HABER