Bakan Özhaseki açıkladı! Deprem bölgesinde yapılacak 100 bin çelik köy evi için ihaleye çıkılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan açıklamalarda deprem bölgesinde yapılacak olan 100 bin çelik köy evinin ihaleye çıkacağı öğrenildi.

Bakan Özhaseki açıkladı! Deprem bölgesinde yapılacak 100 bin çelik köy evi için ihaleye çıkılacak

Bakan Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumun ardından milletvekillerince kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Yapılan açıklamalarda hem Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında konuşurken hem de 100 bin çelik köy evi hakkında önemli bilgilere yer verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI HAKKINDA KONUŞTU!

Kentsel Dönüşüm Yasası’na ilişkin konuşan Özhaseki, "Bu yasaya ben bakan olduktan sonra ilk günlerde başladık. Aylarca bu yasa üzerinde uzman arkadaşlar aylarca emek verdi. Sayın İmamoğlu bakanlığımıza gelmişti. Kendisine de söyledim. CHP'li ilçe belediyeleri dahil hepsini toplantıya davet ettik. 15 toplantıya katıldılar. Ne kadar önerileri varsa hepsini aldık. Saatlerce, günlerce dinledik ve onları da mutlaka bu yasa içerisine derç ettik. Bu yasa ne hızlı, ne alelacele ne de herhangi birine rant sağlamak amacıyla yapılmış bir yasadır. Bu, Türkiye’nin birikim yasasıdır. Bütün vatandaşların birikimidir" dedi.

Bakan Özhaseki, muhalefet milletvekillerine Meclis'in açık olduğunu hatırlatarak, "Üç, beş, on gün sonra yeniden teklif verelim, yeniden getirelim. Amacımız; gerçekten deprem ülkesi olduğuna inandığımız şu memlekette bir daha ne olur ağlamayalım. Evlerimiz yıkılmasın, bir an önce yapalım. Kimse mağdur olmasın. Bunun için çırpınıyoruz. Ben bu konuda müsterihim" diye konuştu.

aw074115-01.jpg

100 BİN ÇELİK KÖY EVİ İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK!

Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Şurası'nda akademisyenlerin tek katlı köy evlerinin çelikten yapılması yönünde tavsiyelerde bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
"Ne kadar çelik gideceğini çıkardık. Çelikçilerle konuştuk, fiyatlarını aldık. Zannedersem önümüzdeki haftadan itibaren ihaleler çıkmaya başlıyor. Ne kadar çelik ev üreten arkadaş varsa buyursun, 100 bine yakın çelik ev yapılacak. Çelik karkaslı, 4 buçuk ton kadar, hafif çelik diye geçiyor. Dış duvarlar arasında 10 santimetre kadar taşyünü olan. Dışında betopan, iç tarafta alçıpan olan sbs ile çevrilmiş. 9 şiddetinde deprem olsa yıkılmayacak bir ev tipi. En az bir metreden fazla temel su basmanı gibi bir zemin üzerine yapılacak şekilde ihaleye çıkıyoruz."

aw074115-02.jpg

6-8 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR!

Köy evlerinin hepsini Bakanlık olarak yaptıklarını hatırlatan Özhaseki, "Yapamıyorlarsa beklesinler, biz zaten 100 bin konutluk ihaleye çıkıyoruz. Bunu yapmak da çok kolay. Bu teknolojinin Türkiye'ye kazandırılması lazım. Aslında bizim çok katlılarda da bu teknolojiye geçmemiz lazım. İnşallah bu da bir başlangıç olur. Büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde köy evlerinin tamamını bitiririz. Bunda sıkıntı olmaz. İnşallah bittiği zaman da vatandaş rahat eder" cümlelerine yer verdi.

SONRAKİ HABER