Baharın habercisi geldi! İlk cemre havaya düştü

Halk arasında baharın habercisi olarak tanımlanan, Şubat aylarının sonuna doğru önce havaya, ardından suya ve en sonunda ise toprağa düşen cemre, baharı müjdeledi, havaya düştü.

Baharın habercisi geldi! İlk cemre havaya düştü

Genellikle Şubat ayının sonuna doğru önce havaya, sonra suya ve en sonunda toprağa düştüğü bilinen ve baharın müjdecisi olan cemreden ilk haber geldi. Cemre havaya düştü.

Halk arasında cemre, baharın müjdecisi olarak bilinir ve birer hafta arayla düştüğüne inanılır. "Ateş", "kor", "köz" gibi anlamları olan cemrenin, havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılır.

Soğuk kış günlerinin ardından baharın müjdecisinden haber geldi. Bu yılın ilk cemresi havaya düştü.

CEMRE BAHARI MÜJDELEDİ!

İlk cemre, havaya düştü. Baharın müjdecisi cemrenin ikincisinin 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsünün de 5-6 Mart'ta toprağa düşeceğine inanılırken, bahar ayları da gelmeye başladı.

Türk Dil Kurumu (TDK), cemreyi ‘Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi’ şeklinde tanımlar. Halk arasında da cemre, baharın habercisi olarak bilinir ve birer hafta ile havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır.

Öte yandan cemrenin düşmesiyle bahar bayramı nevruzun da gelişi yaklaşır. Birçok kültürde farklı söylemleri bulunan cemrenin ortak anlamı baharın gelişi ve havaların ısınarak sıcaklıkların artmaya başlaması olarak açıklanır.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER