Baharın gelişinin sembolü çiğdem çiçekleri erken açtı

Her sene bahar aylarında açması ile bilinen ve baharın gelişinin sembolü olarak bilinen Çiğdem Çiçekleri bu yıl Şubat ayında açtı. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin çiçeklerin açmasında etkili olduğu öğrenildi.

Baharın gelişinin sembolü çiğdem çiçekleri erken açtı

Ülkemizde ve dünyada her sene baharı müjdeleyen olaylar bu sene erkenden yaşanmaya başladı. Normalde sevilmesi gereken gelişmeler kaygı ile takip edilirken Yozgat'ta Çiğdem çiçeklerinin erkenden açtığı bildirildi.

Normalde Mart ve Nisan aylarında açması beklenen Çiğdem çiçekleri bu sene erkenden açarak yüzünü gösterdi. Kar yağışının ve soğukların az olduğu ayların ardından hava sıcaklıklarının erkenden yüksek seviyelere gelmesi akıllarda soru işareti oluşturdu. Bahar müjdesi olarak bilinen çiğdem çiçeklerinin erkenden yüzünü göstermesi ile ilgili Yozgat'ta yaşayan vatandaşlarda duruma anlam veremediğini ifade etti.

Baharın gelişinin sembolü çiğdem çiçekleri erken açtı

VATANDAŞTA ŞAŞKINLIK OLUŞTU

Çiçeklerin bu dönemde açmasından duyduğu şaşkınlığı ifade eden bir vatandaş “Baharın müjdecisi çiğdemler çiçek açtı. Ben bu yaşa kadar bu mevsimde hiçbir zaman çiğdemlerin çiçek açtığını görmedim. Yağmur ve kar yağmasını bekliyoruz. Normalde Mart ve Nisan aylarında açardı. Karasal iklime sahibiz. Bu mevsimde çiğdemlerin çiçek açması normal değil, şaşırdım” dedi.

Ülke genelinde de sıcaklıkların normalden yüksek seviyelerde seyretmesine rağmen ani hava soğumalarının gelebileceği ifade eden uzmanlar bunun erkenden açan çiçeklere de etki edebileceğini ve zirai don denilen olayların görülebileceğini aktardı. Havalar erkenden ısınınca çiçekler açması ve toprak mahsullerinin erkenden gelişmesi bir anda havaların soğuması ile sekteye uğruyor ve ekinler zarar görüyor.

SONRAKİ HABER