Azerbaycan Karabağ arasında son durum! Dağlık Karabağ'da ateşkes anlaşmasına varıldı

Azerbaycan'ın operasyon düzenledikleri Dağlık Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar, Bakü yönetiminin bölgedeki Azerbaycan'a entegre olması için görüşme yapmayı kabul ettiklerini açıkladı.

Azerbaycan Karabağ arasında son durum! Dağlık Karabağ'da ateşkes anlaşmasına varıldı

Ermeni ayrılıkçılarının yaptığı yazılı açıklamada, "Azerbaycan tarafının, Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin hakları ve güvenliğini garanti altına alarak bölgenin yeniden entegre edilmesi konusu, yerel Ermeni nüfusunun temsilcileri ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin merkezi makamları arasında görüşülecek. Görüşmeler 21 Eylül'de Yevlak kentinde yapılacak" denildi.

Daha önce Ermeni güçleri, Azerbaycan'ın bazı alanlarını ve tepelerini aşarak Azerbaycan için önemli stratejik alanları ele geçirdiğini açıklamıştı.

azerbaycan-ermenistan-catismasi-1024x670.jpg

Karabağlı ayrılıkçı Ermeniler, bölgedeki Rus barış gücünün arabuluculuğuyla, yerel saatle 13:00'ten itibaren ateşkesi kabul etmekten başka çareleri kalmadığını söyledi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre ateşkes anlaşmasına varıldığı doğrulandı.

Bakanlık'tan gelen açıklamaya göre Karabağ'daki Ermeni güçlerininSilah bırakma, çatışma mevzilerini terk etme ve tamamen silahsızlanmayı kabul ettiğini hatta ağır askeri malzemelerini Azerbaycan hakimiyetine bırakacaklarını açıkladı. Azerbaycan dün sabah saatlerinde Karabağ bölgesine operasyon düzenlemişti. Bakü yönetimi, Ermeniler teslim olana dek sürecin devam edeceğini duyurmuştu.

f0d3a49e-9dn3ywslxz9678sop79uhi.jpeg

Dağlık Karabağ yetkilileri çatışmalarda 80'den fazla kişinin yaralandığını açıklarken 32 kişinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

6 AZERBAYCAN VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

Azerbaycan ordusunun yaptığı açıklmaya göre 6 Azerbaycan vatandaşının mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Ermenistan'ın başkentinde düzenlenen gösterilerde hükümet protesto edildi.

Göstericiler Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifasını istedi. Protestocular Peşinyan'ı saldırılara karşı güçlü yanıt vermemekle suçluyor.

thumbs-b-c-19861a289d274f8cf5bfa5be28a8f946.jpg

BÖLGE ESKİDEN KANSLI SAHNELERE ŞAHİT OLMUŞTU

Bölge 1980 ile 1990 yıları arasında Azerbaycan ve Ermenistan arasında kanlı bir savaşa sahne oldu. Zaman ilerledikçe de şiddet hiç eksik olmadı. Son olarakta Dağlık Karabağ'da en son 2020 yılında 6 hafta süren bir çatışma çıkmıştı.

Karabağ binlerce kişinin öldüğünü bildirmişti. 992-1994 yıllarındaki savaşta Ermenistan zafer kazanmış, 2020'deki savaş ise Azerbaycan'ın zaferi ile sonuçlanmıştı.2020'deki savaş, ateşkes ve Dağlık Karabağ'da Rus barışgücü askerlerinin konuşlandırılmasıyla son buldu.

SONRAKİ HABER