Kiracılar oturdukları evlerden tahliye edilmemek için çok dikkatli davranmaya özen gösteriyorlar. Bu durum yüksek maliyetlerle karşılaşmamak için önemseniyor. Bugün bir kiracının evden çıkarılması durumunda karşılaşacağı maliyet oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Öncelikle yüksek kiralardan dolayı kiralık ev bulunamayacak. Bulunsa dahi mevcut kiranın neredeyse iki katı ile karşılaşılacak. Depozito, taşınma masrafı, elektrik-su-doğalgaz bağlatma bedelleri eklendiğinde çıkan maliyet kiracıların belini bükebiliyor.
KİRACILAR EV SAHİBİNE KOZ VERİYORLAR
Türkiye’de kira sözleşmeleri kiracı dostu olarak biliniyor. Ancak bu durum ev sahiplerinin kira sözleşmelerinden doğan hakları yok anlamına gelmiyor. Dikkatsiz olan kiracılar bir anda kendilerini evden çıkarılmış olarak görebilirler. Bunun için kirayı zamanında ödemek dahi yeterli olmuyor. Çok daha fazla ayrıntıya dikkat edilmesi gerekiyor.
Kiracıların karşısına çıkan eve iyi bakmak yükümlülüğü çok basite indirgendiğinde tahliye kararı çıkması mümkün olabiliyor. Bir kiracının eve iyi bakma yükümlülüğü sadece evin kendisinden ibaret kalmıyor. Yasalar bu tanımlamayın oldukça geniş alıp değerlendiriyor.
Ev sahibine ve ailesine karşı saygılı davranmayan kiracı hukuka göre eve iyi bakmamak kapsamında değerlendiriliyorlar. Bu da kiracıların evden tahliyelerine kadar varabiliyor. Ev sahibi ile saygılı bir iletişim kurulmalıdır. Üstelik ev sahibinin aile üyeleri de bu kapsamda değerlendiriliyor.
Kiracılar komşuları ile de iyi geçinmek durumundalar. Kiracılar komşuları ile kötü geçinirse, onlara sorun çıkarırsa bu da ev sahibine ve kiradaki eve kötü şöhret kazandırmak olarak değerlendiriliyor. Bu da ilgili Yargıtay kararınca kiracının eve iyi bakmaması kapsamına giriyor. Komşu ile geçinememek de kiracının evden çıkarılması ile sonuçlanabiliyor.