AYM sokak hayvanları yasasının iptal istemini esastan görüşecek

Sokak hayvanları ile ilgili düzenleme tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Anayasa Mahkemesi, sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini esastan görüşeceklerini duyurdu.

AYM sokak hayvanları yasasının iptal istemini esastan görüşecek

Sokak hayvanlarına ilişkin yasanın iptal istemi Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından gündeme alındı. AYM, CHP’nin başvurusunun ilk incelemesini tamamladı.

Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi, sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini esastan görüşecek.

AYM, SOKAK HAYVANLARI YASASINI ESASTAN GÖRÜŞECEK

Sokak hayvanlarına ilişkin Kanunun 2 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girmesinin ardından CHP, yasanın 17 maddesinden 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 15 Ağustos’ta AYM’ye başvurdu. Başvuru sonrası Yüksek Mahkeme önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptalini istedikleri maddelerin “hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması esasına ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine” aykırı olarak düzenlendiğini savunmuştu.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sokak hayvanlarına ilişkin yasanın iptali ile ilgili başvurusunun ilk incelemesini Genel Kurul gündeminde yaptı. AYM, “saldırgan” sokak hayvanlarına yönelik tedbirler düzenleyen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından yapılan başvuruyu gündemine aldı. Başvuruya ilişkin eksiklik tespit etmediğini ifade eden AYM, davanın daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülmesine karar verdi. Görüşmenin yapılacağı tarihin duyurulması bekleniyor.

SONRAKİ HABER