Aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

16 Temmuz 2024 tarihi Aşure Günü olarak kutlandığı için aşure tarifinin nasıl olduğu ve aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor.

Aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü olarak kutlanıyor. Aşure Gününde aşure yapmak isteyenler tarif hakkında ayrıntılı bilgi almak için araştırmalar yapıyor.

Aşure Günü gelmeden aşure tarifi araştırılmaya başlandı. Aşure yapımının nasıl olduğu ve gerekli malzemelerin neler olduğu merak ediliyor. Aşurenin içerisine en az 10 malzeme eklenir ve yıl boyunca bereket getireceğine inanılır.

AŞURE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

1,5 su bardağı haşlanmış nohut

1,5 yemek kaşığı pirinç

1,5 su bardağı aşurelik buğday

1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

2 su bardağı toz şeker

120 gr kuru üzüm

120 gr kuru kayısı

120 gr kuru incir

80 gr fındık içi

4 litre sıcak su

1,5 su bardağı sıcak süt

1,5 tatlı kaşığı karanfil

1,5 çay bardağı su (karanfil için)

Aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

AŞURE TARİFİ

İlk olarak aşurelik buğdayları 1 gece önceden ıslatın. Ertesi gün tencereye buğdayları koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ardından 10 dakika kaynatın ve sarı suyunu süzün. Sonra tekrar buğdayları tencereye koyun, sıcak su ekleyin ve 50 dakika haşlamaya bırakın.

Başka bir tencereye karanfilleri koyun, üzerine suyu ilave edin ve 10 dakika kaynatın, bir kenarda soğumaya bırakın. Daha sonra da buğdayların üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, pirinci ekleyin ve 15 dakika daha pişirin. Ardından doğranmış kuru kayısı, doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve kalan sıcak suyu ilave ederek 10 dakika daha pişirin. Kaynatılan karanfilin suyu, fındık içi ve toz şekeri de ekleyerek karıştırın. Son olarak sıcak sütü ekleyin, karıştırarak 15 dakika daha pişirin.

Son aşama olarak kaselere koyduğunuz aşurelerin üzerlerini süsleyin. Bu kısmı tamamen zevkinize göre yapabilirsiniz ve aşureniz hazır!

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER