Ankara’da uçak sesleri son dakika 2024! Sonik patlaması nedir, neden olur?

Başkentliler sabah saatlerinde Ankara’da patlama seslerini araştırmaya başladı. Ankara’da uçak sesleri neden geliyor? Dün akşam Ankara Valiliği’nin açıklaması sonrasında sonik patlamasının ne olduğu ve neden olduğu da merak konusu oldu.

Ankara’da uçak sesleri son dakika 2024! Sonik patlaması nedir, neden olur?

Sonik patlaması, ses dalgası kaynağının ses hızında ya da ses hızından daha hızlı bir şekilde hareket etmesi sonrasında meydana gelen patlamalar olarak tanımlanmaktadır. Genellikle bu tür patlama seslerine süpersonik hızla uçan F-16ların neden olduğu bilinmektedir.

Bazı sonik patlamalar çevredeki yapılara zarar verebilecek kuvvette bile olabilir. Sesin farklı ortamlarda hızlı bir şekilde yayıldığı bilinmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse, sesten daha hızlı hareket eden uçaklar sonik patlamalara sebep olur.

ANKARA’DA UÇAK SESLERİ SON DAKİKA

Konu ile ilgili Ankara Valiliği dün akşam saatlerinde bir açıklama yaptı. Sabah saat 09.30 ile 10.30 arasında Hürjet uçağının ses hızı üzerinde deneme uçuşu yapacağını ifade etti. Hürjet uçağından çıkabilecek sonik patlamalarından vatandaşların endişelenmemesi gerektiği ifade edildi. Çalışmalar saat 10.30’a kadar devam edecek.

SONİK PATLAMA OLABİLİR UYARISI

Yapılan açıklamanın devamında Hürjet uçağının ilk defa ses hızı üzerinde uçuş yapacağı ifade edildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından planlı ve kontrollü olarak yapılacak çalışmalar 1 saat boyunca sürecek. Çalışmalar sırasında sonik patlama seslerinin olabileceği konusunda vatandaşlara uyarı yapıldı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER