Ankara-Atina hattında neler yaşanıyor?

Son dönemde olumlu bir süreç içerisinde olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki bu sürecin devam edip etmeyeceği ve iki ülke arasındaki güven arttıran toplantıların ne zaman yapılacağı merak konusu olmaktaydı. İşte Ankara-Atina hattına ilişkin detaylar...

Ankara-Atina hattında neler yaşanıyor?

Yunanistan ile adaların silahlandırılması, tatbikatlar, kıta sahanlığı tartışmaları ve Kıbrıs sorunu gibi çok sayıda başlıkta yaşanan sorunlarla geçen gergin süreç, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem facialarının ardından yumuşamıştı. Peki sonrasında yaşanan bu süreçte Türkiye ile Yunanistan arasında neler olacağı da merak konusu olmakta.

yunanistandan-turkiyeye-tesekkur.webp

Gerilimi arttıran tatbikatlar ne durumda?

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim konularından biri olan turizm döneminde Ege Denizi'nde yapılan tatbikatlar yer almaktaydı. İki ülke arasında 1988'de memorandum (bir devletin başka bir devlete siyasal bir sorunla ilgili olarak gönderdiği uyarı yazısı, diplomatik nota) yapılmış ve 15 Haziran-15 Eylül arasında milli ve dini bayramların olduğu dönemlerde tatbikat yapılmayacağı konusunda karar alınmıştı. Türkiye ile Yunanistan arasında olumlu süreç devam ederken, Yunanistan’ın bu anlaşmaya uyup uymadığı konusunda Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığı" ifadelerini belirtti. Ve her iki ülkenin de olumlu gündemin devam etmesi için çaba gösterdiğini aktardı.

milli-savunma-bakani-yasar-guler-yunanistan-savunma-bakani-dendias-ile-gorustu-1688578848-8644.webp

Güven arttıran toplantılar olacak mı?

Türkiye ile Yunanistan arasında yoğun diplomasi süreci yaşandı. En son Milli Savunma Bakanı yaşar Güler, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile görüşme yapmış ve Türkiye ile Yunanistan arasında güven arttırmaya yönelik toplantıların yeniden yapılması yönünde fikir birliği ortaya çıkmıştı. Peki, toplantılara ilişkin takvim belli oldu mu? Milli Savunma Bakanlığı kaynakları takvim üzerindeki çalışmaların sürdüğünü söyledi.

SONRAKİ HABER