Kırsal kesimlerde yaşayanlar ve tarımla uğraşanların daha çok aşina olduğu anız yakma yasaklanmış bir eylemdir. Tarlalarını eken çiftçilerin hasat sonrasında geride kalan atık otları yakma işlemi olarak adlandırılan bu işleme anız denir.
Kontrolden çıkması durumunda geri dönüşü zor hasarlar bırakmasına rağmen bir sonraki ekime toprağı hazırlamak için anız yakma işlemi yapılıyor. Bu yangının faydalı olduğu ve kolaylaştırıcı bir işlem olduğu düşünülmesine rağmen toprağın verimliliğini azaltmasından dolayı tavsiye edilmiyor.
ANIZ YAKMANIN CEZASI NE KADAR?
Anız yakmak kanunen yasaklanmış bir eylemdir. Tespit edilmesi durumunda dekar başına 386,79 TL para cezası uygulanmaktadır. Anız yakmak eğer bir yangına dönüşürse ve başkalarının canları ve malları tehlike altında kalırsa yangını başlatan şahıs başka suçlarla da karşı karşıya kalır.
Türkiye'de son günlerde çıkan dev yangınlarında temelinde anız yakmak yer alıyor. Diyarbakır ve Mardin'in bazı bölgelerinde etkili olan ve uzun uğraşlar sonunda sönen yangınlarında anız yakmaktan dolayı çıktığı bildirilmişti. Diyarbakır ve Mardin'de anız yakılmasından dolayı çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybederken Şırnak'ta da bir çok köyü etkileyen yangın anız yakma sonucu meydana gelmişti.