Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya oldu! Kadir Özkaya kimdir

AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolmasının ardından yeni başkan seçimi yapıldı. Yapılan seçim sonucu Kadir Özkaya yeni başkan olarak ilan edildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya oldu! Kadir Özkaya kimdir

12 yıl boyunca AYM Başkanı olarak görevini sürdüren Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolacak olmasından dolayı bir seçim gerçekleştirildi.

20 Nisan'da görevinden ayrılacak olan Arslan'ın yerine geçecek isim genel kurulda yapılan oylama ile belli oldu. Yapılan oylamada 15 üyenin 9'unun oyunu alan Özkaya'nın yeni başkan olduğu ifade edildi. Kadir Özkaya'nın başkan olarak seçilmesinin ardından kim olduğuna dair araştırmalar yapılmaya başlandı.

AYM BAŞKANI KADİR ÖZKAYA KİMDİR?

Yapılan oylama sonucu AYM Başkanı olarak seçilen Kadir Özkaya 1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Bandırma Ortaokulunun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesini bitirmiş, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun olmuştur.

2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18/12/2014 tarihinde de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 22/12/2014 tarihinde göreve başladı.

2002 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitirdi. Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12/3/2020 ve 5/3/2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilmiştir.

TÖREN YAPILMASI BEKLENİYOR

Kadir Özkaya'nın başkan olarak seçilmesinin ardından ilerleyen günlerde başkanlık töreninin gerçekleşmesi bekleniyor. AYM Başkanı Kadir Özkaya için yapılacak törene geniş katılım sağlanacağı tahmin ediliyor.

SONRAKİ HABER