Amcadan yeğene miras kalma şartını az kişi biliyor!

Miras paylaşımlarında yaşanan anlaşmazlıklar miras hukuku ile çözülürken bu alanda detaylara hakim olmak gerekiyor. Amcadan yeğene miras kalma durumu konusunda da uygulanan şartı çoğu kişi bilmiyor.

Amcadan yeğene miras kalma şartını az kişi biliyor!

Türkiye’de miras paylaşımları her dönem ilgi çekmiştir. İnsanların büyük bir kısmı hayatlarının bir bölümünde kendilerini miras paylaşımı içerisinde bulabiliyorlar. Bundan dolayı da bilgi edinmek isteyenlerin sayısı bir hayli fazla oluyor. Bilgi sahibi olmayanlar ise miras haklarının başkaları tarafından ele geçirilmesini sadece seyretmekle kalıyorlar. Babadan çocuklara miras kalma gibi durumun kuralları aşağı yukarı herkesçe biliniyor. Ancak amcadan yeğene miras kalması durumu kafa karıştırıcı olabiliyor.

YEĞEN AMCANIN MİRASÇISI OLABİLİR Mİ?

Yeğen ile amca arasında bir mirasçılık ilişkisi kurabilmek pek kolay bir durum değildir. Yeğenler direkt olarak amcalarının miraslarında hak sahibi değillerdir. Ancak bu bazı koşullarda hak sahibi olamayacakları anlamına da gelmiyor. Bazı koşulların gerçekleşmesi durumunda yeğenler de amcalarının yasal mirasçısı olabiliyorlar.

Öncelikle amcanın vefat etmesi durumunda yeğenlerin mirasçı olabilmesi için onun çocuklarının veya torunlarının olmaması gerekiyor. Yani alt soy devam ediyor olmamalıdır. Eğer bu gerçekleşir ise amca yeğen arasında miras ilişkisi kurulmasının ilk aşaması geçilmiş oluyor.

Kişinin alt soyunun devam etmemesi durumunda mirası üst soya kalacaktır. Burada vefat eden kişinin eşinin de hayatta olup olmaması önemlidir. Eğer hayattaysa miras üst soy ile sağ olan eş arasında bölünür. Hayatta değil ise miras tamamen üst soya kalır.

Üst soy kişinin anne ve babasıdır. Bir kişi vefat ettiğinde alt soy yoksa üst soy mirasçı olarak hak sahibi olur. Ancak burada bir silsile ile mirasçılık yeğenlere kadar gidecektir. Miras bırakanın anne ve babası hayatta değilse kardeşleri yasal mirasçı olacaklardır. Bu noktada kardeşlerin tamamının veya birisinin de hayatta olmaması halinde onun miras hakkı çocuklarına geçecektir. Bu şekilde silsile halinde yeğen amcasının mirasçısı olur.

Öte yandan amca yeğen mirasçılık ilişkisi isteyerek de kurulabilir. Bu durumda amca hayattayken bir vasiyetname hazırlar ve yeğenini mirasçısı olarak belirler. Eğer mirasta saklı paylara müdahale edilmeden bu işlem yapılır ise yeğenin miras alma durumu amca hayatını kaybedince yasal bir hak haline gelecektir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER