Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinde ÖTV KDV zammı gelecek mi?

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri sonrası 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. 6 aylık enflasyon farkının belli olması sonrası temmuz ayında akaryakıtta ÖTV'ye ÜFE zammı gelip gelmeyeceği sorgulanmaya başladı.

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinde ÖTV KDV zammı gelecek mi?

Milyonların gündeminde yer alan enflasyon veriler ile ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) beklenen açıklamayı yaptı. TÜİK tarafından yapılan haziran atı enflasyon verisi açıklaması sonrası 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. 6 aylık enflasyon farkının da belli olması ile beraber memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları da yapılmaya başladı.

TÜİK'in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıta ÖTV ,'ye ÜFE zammı geleceği ifade edildi. Söz konusu zam açıklaması henüz resmileşmezken yapılan hesaplamalar da belli oldu.

AKARYAKITTA ÖTV'YE ÜFE ZAMMI GELECEK Mİ?

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %71,60, aylık %1,64 arttı. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti. Benzin, motorin ve LPG oto gazda maktu ÖTV tutarları altı aylık üretici enflasyonu kadar zamlandı. TÜİK'in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıta ÖTV zammı geldiği bildirildi.

Benzin ve motorinde yaklaşık 2'şer TL'lik vergi zammı olurken sigara ve alkollü ürünlerin ÖTV'sinin de yüzde 19,49 arttığı ifade edildi. Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.

Karar doğrultusunda, bugün TÜİK'in açıkladığı altı aylık üretici enflasyonu kadar, benzin, motorin ve otogazdaki (LPG) maktu ÖTV miktarları artırıldı. TÜİK altı aylık üretici enflasyon farkını yüzde 19,49 olarak hesapladı.

Bu kapsamda motorinde 8,86 TL, benzinde 9,45 TL maktu ÖTV tutarlarına yüzde 19,49 oranında zam geldi. Litrede maktu ÖTV tutar benzinde 11,29 TL'ye, motorinde 10,59 TL'ye, LPG oto gazda 8,67 TL'ye yükseldi. Bu artışlara bir de yüzde 20'lik KDV eklenirken motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, oto gaza 95 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Aynı genelge ile tütün içeren sigaralar ve alkollü ürünlere de yüzde 19,49 zam geleceği ifade edildi. Konuyla ilgili resmi açıklama bekleniyor.

SONRAKİ HABER