Ağırlaştırılmış müebbet nedir, müebbet ile arasındaki fark ne?

TCK’da belirtilen hapis cezaları süreli hapis cezası, müebbet hapis cezası ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak 3 gruptur. Müebbetin kaç yıl olduğu ve ağırlaştırılmış müebbet cezasının kaç yıla denk geldiği TCK’nın 48’nci maddesinde açıkça ifade edilmiştir

Ağırlaştırılmış müebbet nedir, müebbet ile arasındaki fark ne?

Ağırlaştırılmış müebbetin ne olduğu ve normal müebbet cezası ile arasındaki farkı öğrenmek isteyenler konuyu araştırmaya başladı. Ülkemizde yaşayan bir kişinin alabileceği en ağır ceza türü ağırlaştırılmış müebbet cezasıdır. Peki, ağırlaştırılmış müebbet nedir?

SIKI GÜVENLİK REJİMİ UYGULANIR

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, cezaevine giren şahsın hayatı boyunca cezaevinde kalması anlamına geliyor. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile buna ilişkin tüzükteki fiyata göre sıkı güvenlik rejimi uygulanır.

MÜEBBET HAPİS CEZASI KAÇ YIL CEZA?

Müebbet ceza demek, hükümlünün ömür boyu hapishanede kalması anlamına gelmektedir. Ancak kişi koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanılırsa bu süre 24 yıl olarak değerlendirilmektedir. Bu hükümden yararlanılması için de iyi hal gözetilmektedir.

Koşullu salıverilme durumundan yararlanılması için kişinin geçirmesi gereken süreler şu şekilde:

Müebbet ile ağırlaştırılmış müebbet cezası için 36 yıl

Birden fazla müebbet cezasının verilmesi halinde 36 yıl

Ağırlaştırılmış müebbet ile süreli hapis cezası mahkumiyeti kararı için en fazla 36 yıl

Tekerrür halinde işlenen bir suçtan dolayı 33 yıldır.

Nitelikli kasten öldürme suçu, işkenceyle öldürme suçu işleme, cinsel saldırı suçuyla öldürme, gizli kalması gereken bilgileri açıklama gibi durumlar TCK’da ağırlaştırılmış müebbet cezasına karşılık gelmektedir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER