AFAD'dan açıklama yapıldı! Ege'de tsunami riski var mı, ne kadar sürede Türkiye'ye ulaşacak?

Ege Denizi’nde etkili olan deprem fırtınası ile ilgili olarak AFAD yeni bir açıklama yaptı. Olası bir tsunami Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Türkiye için deprem ve tsunami riski var mı?

AFAD'dan açıklama yapıldı! Ege'de tsunami riski var mı, ne kadar sürede Türkiye'ye ulaşacak?

Ege Denizi’nde son günlerde tam bir deprem fırtınası durumu yaşanıyor. Bu kapsamda bölgede olan vatandaşlar endişeli bir durum içerisinde kaldılar. 1-2 haftalık süreçte 2 binden fazla deprem meydana gelirken bu depremlerin bir kısmı Türkiye’nin Ege kıyılarında da ciddi olarak hissedildi. Bu deprem riskine dair AFAD bir süredir çalışma gerçekleştiriyor. Yapılan bu çalışmalara ilişkin açıklama ise AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’dan geldi.

Muğla’da AFAD ekipleri tarafından bir süredir incelemeler yapılıyor. Bu incelemelerle beraber bugün bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda Ege Denizi’ndeki sismik hareketlerin Türkiye’ye yapacağı etkiler değerlendirildi.

TSUNAMİ EGE KIYILARINA NE KADAR SÜREDE ULAŞABİLİR?

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar son durum hakkında bilgi verirken, “Bugün itibariyle 2 bine ulaşan sismik hareketlilik var. Bunların içerisinde 5 ve 5’in üzerinde depremler de bulunuyor. Bu depremler farklı kıyılarda hissedildi. Bu depremlerin ardından bir volkanik patlama olup olmayacağı akıllara gelirken devamında tsunami riski tartışılıyor. Olası bir tsunami olması halinde bizim kıyılarımıza ulaşması bir saat veya bir saatten daha erken olabilir. Kıyılarımıza ulaşmıyor ve bu durumda da herhangi bir yıkıma neden olamayacağını net bir şekilde söyleyebiliriz.” dedi.

PANİĞE GEREK YOK

Vatandaşlardan panik yapmamalarını isteyen Orhan Tatar, “Biz bütün vatandaşlarımızı sağlıklı bir şekilde bilgilendirmeye çalışıyoruz. Şu anda herhangi bir paniğe sebebiyet verebilecek bir risk yoktur. Vatandaşlarımızdan ricamız özellikle sosyal medyada yer alan dezenformasyon içeren haberlere itibar etmemeleridir. Resmi kanallardan yapılan açıklamaları dikkate alsınlar. Biz hazırlıkları yerinde yapıp inceliyoruz. Bugün Muğla’da yaptık, yarın Aydın’da olacağız ve sonraki gün de İzmir’e gideceğiz.” şeklinde konuştu.

TSUNAMİ OLURSA ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞACAK

UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise, “Burada bir can kaybı olmayacak. Bu depremlerin olduğu yerde tsunami olabilir. Ancak tsunami oradan yola çıkıp Türkiye kıyılarına ulaştığında gücü azalmış olacak. Herhangi bir yıkıcı etkiye de neden olmayacak. Eğer tsunami olursa sakin bir şekilde yapılması gereken kıyılardan uzağa gitmek olmalıdır. Zemin katlara girebilir ama yıkıcı etki olmaz. Zaten olacağı zaman uyarı sistemi çalışıp önceden haber verecek. Ansızın olacak bir tsunami riski yok.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER