AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, yaptığı açıklamasında Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremlerden ötürü İzmir, Muğla ve Aydın gibi kıyı illerdeki aktif fay hatlarının tetiklenmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Tatar, açıklamasında bölgede yaşanan depremler için şunları söyledi:
“Ege Denizi ve Santorini Adası civarındaki bu depremleri, 'deprem fırtınası' olarak değerlendiriyoruz. Deprem fırtınasının kökeni ve oluşumu tektonik de olabilir, volkanik de. Bu konuda bir tartışma var ama aslında Santorini Adası'nın olduğu bölge dünyanın en etkin aktif volkanik kuşaklarından bir tanesi. Orada ciddi volkan çıkışlarının olduğunu biliyoruz. Özellikle bundan 3 bin 600 yıl önce olan büyük volkanik patlamayla oradan çıkan malzemelerin bizim Ege kıyılarımıza da ulaştığını ve şu anda da bugünkü kayaların içerisinde olduğunu görüyoruz”
Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin aslında 28 Ocak tarihinden bu yana sıklaştığını aktaran Tatar, 60-70 civarındaki depremin büyüklüğünün 4’ün üzerinde kaydedildiğini söyledi.
KÜLLER ÜLKEMİZE GELEBİLİR
Bölgede meydana gelebilecek volkanik patlama ihtimaline karşı verileri yakından incelediklerini aktaran yatar, volkanik patlamada kül ve toz bulutlarının ülkemize ulaşma ihtimali olabileceğini belirtti. Ancak şu an için vatandaşların panik yapmasını gerektirecek bir durum olduğunu ifade eden Dr. Orhan Tatar, AFAD ve MTA’nın ortak bir çalışma ile konu ile ilgili ön değerlendirme raporunu hazırladığını ve yakın zamanda paylaşılacağını söyledi.