Darbelerle dolu acı bir geçmişi olan Türkiye'de adı halen hafızalardan silinmeyen Adnan Menderes 27 Mayıs askeri darbesi ile yönetimden alınmış ve Yassıada da yargılanmıştı. Tümgeneral Cemal Madanoğlu koordinesinde 37 düşük rütbeli subay tarafından yapılan darbe ile Demokrat Parti iktidarı sona ermişti.
1950'li yılların ikinci yarısı itibariyle izlenilen politikalar ve atılan adımlardan dolayı Adnan Menderes yönetimine tepkiler giderek artmıştı. Bu nedenle 27 Mayıs'ta bir darbe gerçekleştirildi ve yönetime el koyuldu.
ASILAN TEK BAŞBAKAN: MENDERES
O dönem tutuklanan isimler Yassıada'da yargılanmaya başlandı. 13 farklı suçlama yöneltilen ve Bebek Davası haricinde hepsinden suçlu bulunan Adnan Menderes hakkında idam kararı verildi. Yüksek Adalet Divanı tarafından alınan karar tüm baskılara rağmen uygulandı ve Adnan Menderes 17 Eylül 1961 günü öğle saatlerinde idam edildi.
Cemal Gürsel başkanlığındaki Milli Birlik Komitesi Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu haricindeki tüm idam kararlarını affetmişti. Bu 3 ismin asıldığı darbe acı bir dönem olarak akıllarda yer edindi.
1990 yılında TBMM asılan 3 siyasi için yasa çıkardı ve itibarlarını geri iade etti. Menderes, Polatkan ve Zorlu her sene yurt genelinde anılmaya devam ediliyor.