Abdulkadir Uraloğlu: Via Carpatia ile ticaret yolları Avrupa’ya bağlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Via Carpatia yolu projesi ile Ortadoğu’daki ticaret yollarının Avrupa’ya bağlanacağını açıkladı.

Abdulkadir Uraloğlu: Via Carpatia ile ticaret yolları Avrupa’ya bağlanacak

ANKARA (İHA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Üç Deniz Girişimi çalışmaları kapsamında yapılan Via Carpatia Otoyolu projesi ile, Ortadoğu’daki ticaret yollarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlanacağına dikkat çekti. Bu doğrultuda Uraloğlu, her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

Bakan Uraloğlu, Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesini hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin başlattığı ‘Üç Deniz Girişimi’ ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Bakan Uraloğlu, ‘Üç Deniz Girişimi’nin; enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerindeki altyapıyı birbirine bağlayarak Kuzey-Güney eksenindeki ülkeleri daha iyi entegre etmek amacıyla AB Üye Ülkeleri tarafından kurulduğunu kaydetti.

“ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR EKONOMİK FAALİYET”

Üç Deniz Girişimi kapsamında inşa edilmesi hedeflenen ve Orta Koridor’a direk bağlantısı olması nedeniyle Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren ‘Via Carpathia’ Otoyol Projesi’nin, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayarak; Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’dan sonra Selanik Limanı’na ve buradan da İstanbul’a uzanacağını söyleyen Uraloğlu, bu projenin ayrıca Türk firmalarının küresel pazardaki rekabet gücü ve üretim kalitesi düşünüldüğünde, ülkemiz için önemli bir ekonomik faaliyet ve fırsat alanı olabileceğinin altını çizdi.

Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile Türkiye’ye gelecek olan ya da Türkiye’de üretilen ürünlerin Baltık, Adriyatik, Ege ve Karadeniz’e komşu olan ülkelere doğrudan iletilmesini sağlayacak olan ‘Via Carpatia’ Otoyol Projesi’nin uluslararası taşımacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını da kaydeden Bakan Uraloğlu, “Via Carpatia, Baltık, Ege, Karadeniz ve Adriyatik Denizleri arasında Kuzey-Güney ekseninde uzanan bir proje. Projenin Polonya'daki kısmı 2027'de tamamlanacak. Toplam uzunluğu ana güzergahın 712 km'sini oluşturuyor. Bugün itibariyle projenin 259,6 km'si tamamlandı. 280,8 km'si ise inşaat halinde, 171,6 km'si ise ihale ve hazırlık aşamasında” dedi.

Abdulkadir Uraloğlu: Via Carpatia ile ticaret yolları Avrupa’ya bağlanacak

"BİZİM DE OLMAMIZ GEREKEN BİR PROJE"

Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz’e komşu olan ülkelerin başlattığı projenin çok doğru bir proje olduğuna vurgu yapan Bakan Uraloğlu şunları söyledi

“Proje, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile kesişen ve bu koridorları doğrudan güçlendirecek bir proje. Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayan ve Bulgaristan’da Orta Koridor’a bağlanan Via Carpatia Projesi girişim üyesi olmamamıza rağmen desteklediğimiz bir proje. Biz bu projenin bir parçası olmaya ve her türlü işbirliğine hazırız.”

Bakan Uraloğlu, projede Türkiye’nin olmazsa olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Her şartta bizim de olmamız gereken bir proje. Konumumuz itibarı ile bu coğrafyada bir koridor olacaksa eğer bu Türkiye’siz olmaz. Türkiye her açıdan istikrarlı ve güvenli bir limandır.”

SONRAKİ HABER