8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi?

Kamuoyunda 8. Yargı Paketi adıyla bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında gelişmeler merak ediliyor. 12 Mart tarihi ile yayımlanan Resmi Gazete ile ilgili merak edilenler artarken 8. Yargı Paketi'nin yürürlüğe girip girmediği merak konusu olmaya devam ediyor.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi?

8. Yargı Paketi gelişmeleri gündemin önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. 8. Yargı Paketi'ne ilişkin merak edilenler artarken yürürlüğe girip girmediği de sorgulanmaya devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM.9 Genel Kurulunda kabul edilen, emekli bayram ikramiyesini 3 bin liraya çıkaran düzenlemeyi de içeren ‘Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'nin Yasama bölümünde yayımlanan Kanun çerçevesinde 8. Yargı Paketi gelişmeleri merak edilirken kabul edilen detaylar da belli oldu.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi?

8. YARGI PAKETİ DÜZENLEMESİ RESMİ GAZETE'DE

Kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Düzenleme, 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? - Resim : 2

Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? - Resim : 3

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? - Resim : 4

Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranılması halinde, mahkeme hükmü açıklayacak. Mahkeme, cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar verebilecek.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? - Resim : 5

Açıklanan veya yeni kurulan hükme itiraz edilebilecek. HAGB kararına karşı istinaf yoluna başvurulabilecek. Karar, ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. Karar ve hükümler, istinaf ve temyizde usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? - Resim : 6

Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı durumlarda Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesinin başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilenler ile incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verilenlerin belirlenen süre içinde müracaat etmesiyle dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesine imkan tanıyacak.

8. Yargı Paketi düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? - Resim : 7

41 maddelik kararın detayları ise Resmi Gazete'nin Kanun bölümünde yer alıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER