65 yaş üzeri ücretsiz toplu taşıma krizinde son noktayı BAKAN GÖKTAŞ koydu! Kanuna aykırı dedi

65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz toplu taşıma hakkından yararlanması konusu tartışmalara neden oluyor. Son olarak TÖHOB tarafından alınan kararla yalnızca haftanın 4 günü ücretsiz taşınma kararı verildi. Bakan Göktaş konuyla ilgili açıklamada bulundu.

65 yaş üzeri ücretsiz toplu taşıma krizinde son noktayı BAKAN GÖKTAŞ koydu! Kanuna aykırı dedi

Türkiye'de 65 yaş üzerine ücretsiz toplu taşıma hakkından yararlanan binlerce vatandaş bulunuyor. 65 yaş üzeri vatandaşların Özel Halk Otobüslerinde ücretsiz taşınmasına tepki gösteren esnaf da aldıkları yeni kararlarla gündeme geldi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, gelir desteği ödemelerinin yüzde 40’tan yüzde 70’e çıkarılmasını talep ederek 65 yaş üzeri için 15 Ekim itibariyle ücretsiz taşıma hizmetinin sonlanacağını açıklamıştı.

Beklenen karar yeniden gündeme geldi ve Özel Halk Otobüsü esnafı, yaptığı açıklamada 16 Ekim tarihinden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşları her ayın 1'i ile 4'ü arasında ücretsiz taşıyacaklarını bildirdi. TÖHOB Genel Başkanı Kurtuluş Kara, abonman kart kullanan ve ücretsiz taşıma hakkı olan vatandaşlar için aldıkları yeni kararı açıklayarak alınan kararı özel halk otobüslerine pankart asarak duyurdu.

GELİR DESTEĞİ TARTIŞMASI SÜRÜYOR

TÖHOB Genel Başkanı Kara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Türkiye genelindeki 24 grubun ücretsiz taşınması için büyükşehirlerde 4 bin 500 lira, büyükşehir olmayan illerde de 2 bin 700 ya da 3 bin lira tutarında değişen gelir desteği aldıklarını belirterek maliyetlerin artması nedeniyle verilen desteklerin ücretsiz taşıma için yetersiz kaldığını kaydetti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bakanlık ile Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği arasında ücretsiz seyahat kapsamında ödenen gelir desteğine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirterek önemli bir açıklamaya yer verdi.

BAKAN GÖKTAŞ: “GELİR DESTEĞİNDEN YARARLANMAYAN ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ DE DESTEKTEN YARARLANACAK”

Bakan Göktaş, “Gelir desteği ödemesinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de kapsama alınmasına ilişkin yönetmelik değişikliği çalışmalarında son aşamaya geldik.Son dönemlerdeki tartışmalarla birlikte esnafımızın mağduriyetini de göz önüne alarak gelir desteğinin iyileştirilmesine yönelik önümüzdeki yıl bir artış yapılması hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” bilgisine yer verdi.

mahinur-goktas.jpeg

Bakan Göktaş, engelli ve yaşlı vatandaşları ücretsiz olarak taşıyan şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteği ödemelerinin ilgili kanun çerçevesinde düzenlenerek 2015 yılından beri sürdüğünü belirterek, ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararınınkanuna aykırı olduğunu ifade etti.

BAKANLIK İLE TÜM ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ BİRLİĞİ ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bakanlık olarak 2023 yılında yaptıkları iki artışla destek ödemelerinin yüzde 100 artırıldığını hatırlatan Bakan Göktaş, Bakanlık ile Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği arasında ücretsiz seyahat kapsamında ödenen gelir desteğine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Bakan Göktaş, yapılan görüşmelere ilişkin verdiği bilgide ise “Görüşmelerimizde engelli ve yaşlı vatandaşlarımız başta olmak üzere her bireyin eşit, tam ve ayrımcılığa uğramadan toplumsal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla iş birliğine açık ve duyarlı bir yaklaşım sergileyerek ciddi bir yol kat ettik.

ekran-goruntusu-2023-09-26-090603.png

Geldiğimiz noktada, fiilen ücretsiz yolcu taşımasına rağmen ruhsatında ayakta yolcu taşıma izni olmaması nedeniyle gelir desteği ödemesinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de kapsama alınmasına ilişkin yönetmelik değişikliği çalışmalarında son aşamaya geldik.'' dedi. ''Gelir desteğinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de destekten yararlanacak olması esnafımızı rahatlatacak adil bir uygulama olacak.65 yaş ve üzeri yaşlılarımız ile engelli vatandaşlarımızın şehir içi toplu taşımada ücretsiz taşınması uygulamasına destek olmaya devam edeceğiz.” diyen Bakan Göktaş, açıklamasını sonlandırdı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER