31 Mart yerel seçimlerinde kimler oy kullanamaz?

Yerel seçimlerin gerçekleştirilmesine kısa bir zaman kala vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında hangi vatandaşların sandığa gidemeyeceği sorusu yer aldı.

31 Mart yerel seçimlerinde kimler oy kullanamaz?

Büyükşehir belediye başkanları, ilçe belediye başkanları ve muhtarların seçileceği 31 Mart yerel seçimine kısa bir zaman kaldı. Zamanının daralmasının ardından vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında hangi vatandaşların yerel seçimlerde oy kullanabileceği ve hangi vatandaşların yerel seçimlerde oy kullanma hakkının bulunmadığı sorusu yer aldı. Durum bu şekilde olunca da Yüksek Seçim Kurulu tarafından konu hakkında açıklamalara yer verildi.

YEREL SEÇİMDE KİMLER OY KULLANAMAZ?

Konuya ilişkin merak edilenlerin artmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamalar kapsamında 18 yaşını dolduran her bireyin oy kullanma hakkına sahip olduğu ifade edildi. Yalnızca bazı vatandaşlar için bu durumun istista olduğu bilgisine ulaşıldı.

Yapılan açıklamalara göre yerel seçimlerde oy kullanma hakkı bulunmayan vatandaşlar şu şekilde sıralandı;

1 - 18 yaşı doldurmayan kişiler,
2 - Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
3 - Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
4 - Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
5 - Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz.

Seçimlerde oy kullanma hakkı bulunan kişilerin ise Yüksek Seçim Kurulu'na kendi kimlik bilgileri ile yapacakları girişin ardından nerede oy kullanacaklarını öğrenebileceği ifade edildi.

SONRAKİ HABER