30 Ağustos nedir, neden önemli, özeti

30 Ağustos Zafer Bayramı yurdun dört bir yanında coşkuyla karşılanırken bugün 81 ilde 30 Ağustos Zafer Bayramı'na özel etkinlikler kutlanmaya hazırlanıyor.

30 Ağustos nedir, neden önemli, özeti

30 Ağustos Zafer Bayramı her sene olduğu gibi bu sene de yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlanmaya hazırlanıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığında başarıyla sonuçlanan Büyük Taarruz'un 101. yıl dönümü coşku ile kutlanmaya hazırlanırken Türkiye'de 81 ilde farklı etkinlikler düzenleniyor.

30 Ağustos Zafer Bayramı yurdun dört bir yanında coşkuyla karşılanırken bugün 81 ilde 30 Ağustos Zafer Bayramı'na özel etkinlikler kutlanmaya hazırlanıyor. 30 Ağustosla ilgili araştırmalar yapılmaya devam edilirken vatandaşlar ''30 Ağustos özeti'' gibi soruların yanıtlarını aratıyor.

30 AĞUSTOS NEDİR?

Atatürk ve silah arkadaşlarının minnetle anıldığı günlerden birisi de 30 Ağustos olurken Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'da Türk toprakları Yunan işgalinden kurtuldu.

30agustos-zafer-bayrami-mdh7-cover.webp

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ANLAMI VE ÖNEMİ

Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra kamuoyunda ve TBMM’de taarruz için sabırsızlıklar baş göstermiştir. Bu gelişmeler üzerine Mustafa Kemal Paşa, 6 Mart 1922’de Büyük Millet Meclisinin gizli bir toplantısında endişe ve huzursuzluk duyanlara “Ordumuzun kararı, taarruzdur. Fakat bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazırlığımızı tamamen bitirmeye biraz daha zaman lazımdır. Yarım hazırlıkla, yarım tedbirlerle yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür.” demiş ve bir taraftan zihinlerdeki şüpheyi bertaraf etmeye çalışırken diğer taraftan da orduyu son zaferi sağlayacak bir taarruz için hazırlamıştır.

1922 yılının Haziran ayı ortalarında, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, taarruza geçme kararı vermiştir. Burada asıl amaç Büyük Taarruz ve bu taarruzu taçlandıran Başkomutan Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı’nın son safhasını ve zirvesini teşkil etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, 3 yıl 4 aylık süreçte Türk milletini ve ordusunu adım adım hedefe taşımıştır.

SONRAKİ HABER