2700 yıllık Bintepeler Kolyesi ABD'den Türkiye'ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2700 yıllık Bintepeler Kolyesi’nin ABD’den Türkiye’ye getirildiğini söyledi.

2700 yıllık Bintepeler Kolyesi ABD'den Türkiye'ye getirildi

Türkiye’nin tarihi kıymeti olan eserlerinin bazıları dünyanın çeşitli yerlerinde sergileniyor. Bu eserler bir şekilde Türkiye’den dışarıya çıkarılıp farklı ülkelerde müzelerde veya sergilerde tutuluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu eserlerin yeniden Türkiye’ye kazandırılması için yoğun bir çalışma veriyor. Son olarak Türkiye’ye geri getirilen bir eserin daha olduğunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmut Nuri Ersoy açıkladı.

2700 yıllık geçmişi olan Bintepeler Kolyesi ABD’de Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergileniyordu. Bu kurum ile yapılan görüşmeler neticesinde tarihi kolyenin Türkiye’ye verilmesi kararlaştırıldı.

TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen altın Bintepeler Kolyesi'ni Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile gerçekleştirdiğimiz müzakereler sonucu dün akşam teslim aldık" dedi.

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2024 yılında 20 tarihî eseri doğduğu topraklara döndürdük. Anadolu'nun bir tarihî eserini daha Türkiye'ye getiriyor ve bu sayıyı 21'e ulaştırıyoruz. Yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen altın Bintepeler Kolyesi'ni Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile gerçekleştirdiğimiz müzakereler sonucu dün akşam teslim aldık. Manisa kökenli, nar şeklinde altın ve kırmızı akik boncuklardan oluşan bu tarihî eser bölge tarihi açısından da oldukça önemli. Bintepeler Kolyesi'nin iadesi süresince desteklerini esirgemeyen Boston ve New York Başkonsolosluğumuz olmak üzere emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yurt dışında bulunan diğer tarihi değeri olan eserlerin de Türkiye’ye kazandırılması konusunda çalışmalarını dört koldan sürdürüyor. Bu konuda ilerleyen günlerde yeni gelişmelerin olabileceği kaydedildi. Getirilen eserler başta Ankra ve İstanbul olmak üzere çeşitli müzelere konularak ziyarete açılacak.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER