21 Haziran neden en uzun gün? Bu tarihten sonra geceler uzar mı?

Haziran ayının sonuna yaklaşılırken Türkiye başta olmak üzere Kuzey Yarımküre ülkelerinde en uzun gün yaşanacak. Peki 21 Haziran neden en uzun gündür? Detayları sizler için derledik.

21 Haziran neden en uzun gün? Bu tarihten sonra geceler uzar mı?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcak havalar kadar gündüz süreleri de uzamaya başladı. Akşam vakitleri kabul edilen 19.00 ve 20.00 saatleri arasında bile havanın hala açık olduğu gözlemleniyor. 21 Haziran’da ise bu süre ve günden faydalanma süresi daha da artacak. 21 Haziran, başta Türkiye olmak üzere Kuzey Yarımküre ülkelerinde en uzun gün olarak yaşanacak.

Bu doğrultuda 21 Haziran neden en uzun gün? Bu tarihten sonra geceler uzar mı? gibi aramalar internet üzerinde sıkça yapılıyor.

21 Haziran neden en uzun gün? Bu tarihten sonra geceler uzar mı?

21 HAZİRAN NEDEN EN UZUN GÜN?

21 Haziran Kuzey Yarımküre ülkelerinde en uzun gün olarak bilinir. Bunun sebebi ise yaz gündönümünün başlamasıdır. Yani Güneş ışınları bu tarihte Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla düşer ve gökyüzündeki en yüksek noktasına ulaşır.

21 HAZİRAN’DAN SONRA GECELER UZAR MI?

Kuzey Yarımküre ülkelerinde 21 Haziran’da en uzun gündüz ve haliyle en kısa gece yaşanmasının yanı sıra bu tarihten itibaren artık gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Aynı zamanda gölge boylarının en kısa olduğu gün de yine Kuzey Yarımküre ülkelerinde 21 Haziran’dır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER