112 Acil Çağrı Merkezleri acil bir durumla karşılaştığımızda arayacağımız ilk telefon numarası. Teknoloji ile bilirlikte geliştirilen yeni sistemler sayesinde 112 ihbar ve acil durum bildirimlerinde olaya anlık, hızlı bir şekilde müdahaleye imkan tanıyor.
GEREKSİZ YERE ARAYANLARA PARA CEZASI VERİLİYOR
12 Acil Çağrı Merkezlerine gelen çağrıların yüzde 28'i asılsız çıktı. Çağrılardan yüzde 38'i anons sırasında kapanırken, yüzde 34'ü ise gerçek ihbarlardan oluştu. Yılbaşından bu yana ise asılsız çağrı oranı yüzde 30 seviyelerinde seyrediyor.
TBMM'ye sunulan Kanun Teklifine göre, 112 Acil Çağrı Merkezini meşgul etmek amacıyla arayarak görevlilerle konuşan veya ısrarla çağrı bırakanlara uygulanan idari para cezası 250 liradan 1500 liraya yükseltilecek. Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarın asılsız olduğunun olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi halinde ise 15 bin lira idari para cezası verilecek.
CANI SIKILDIĞI İÇİN ARAYAN OLMUŞ
112 Acil Çağrı Merkezlerine, "Çocuğum ödevini yapmıyor polis gelip korkutabilir mi", "Ego kart bakiyemi öğrenecektim", "Telefonum kilitlendi pin kodu verir misiniz", "Otobüs saat kaçta geliyor", "Televizyondan bal aldım, bal tadı gelmiyor", "Alkol aldım beni eve bırakın", "Çatıda ayakkabım kaldı itfaiye alabilir mi", "Ezan okundu mu", "Düdüklü tencerenin kapağı açılmıyor itfaiye gelebilir mi", "Gün arkadaşlarım gelmedi bana komplo kuruyorlar", "Kapıda kaldım itfaiye gelip açabilir mi", "Aşk acısı çekiyorum biraz dertleşebilir miyiz", "Canım çok sıkılıyor sohbet edelim mi?, "Hastane randevusu almak istiyorum" gibi acil durumların iletilmesini engelleyen çağrılar geldi.
112'nin acil durumlar ihtiyacında kullanılması olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin, ambulansa ihtiyacı olan bir hasta hattın meşgul olması sebebiyle ilgili birime ulaşamayarak olay yerinde hayatını kaybedebilir. Bu nedenle bahsi geçen telefon numarasını çok önemli olmadıkça aramamakta fayda var.