Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024'ün yüzey sıcaklığının sanayi öncesi dönemin ortalamasının yaklaşık 1,55 derece üzerinde olduğu en sıcak yıl olarak kaydedildiğini doğruladı. WMO, 6 uluslararası kuruluşun verilerini kullanarak hazırladığı raporunda, geçen yılın sıcaklıklarıyla ilgili bulgularını paylaştı.
Raporda, "WMO, 1850-1900 arasındaki sanayi öncesi dönemin ortalamasının yaklaşık 1,55 derece üzerinde bir yüzey sıcaklığıyla 2024'ün en sıcak yıl olduğunu teyit ediyor." şeklinde bir açıklama yapıldı.
2015-2024 YILLARI EN SICAK 10 YILI
2015-2024 döneminin, kayıtlara geçen "en sıcak 10 yıl" arasında yer aldığı vurgulanan raporda, küresel ortalama sıcaklığın 1850-1900 dönemi ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğu ilk yılın 2024 olduğu belirtildi.
Raporda, 2024 yılı boyunca olağanüstü kara ve deniz yüzeyi sıcaklıkları ile okyanus ısısının gözlemlendiğine dikkat çekildi. Ayrıca, Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını uzun vadede 1,5 dereceyle sınırlama hedefinin sürdüğü ancak bu hedefin ciddi bir tehdit altında olduğu ifade edildi.
WMO, Mart 2025'te "Küresel İklim Durumu 2024" başlıklı raporunu yayımlayacağını duyurdu. Bu raporda, sera gazları, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesi yükselmesi ve buzul çekilmesi gibi temel iklim değişikliği göstergelerinin tüm ayrıntılarının sunulacağı belirtildi.
İKLİM FELAKETİ İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ
Raporda görüşlerine yer verilen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, WMO'nun raporunun, küresel ısınmanın artık inkar edilemez bir gerçek olduğunu bir kez daha kanıtladığını vurguladı.
Bazı yıllarda sıcaklıkların sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde kaydedilmesinin, uzun vadeli hedeflerden vazgeçilmesi gerektiği anlamına gelmediğini belirten Guterres, şu ifadeleri kullandı:
"Bu durum, doğru yolda ilerlemek için daha güçlü bir mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor. 2024’teki aşırı sıcaklıklar, 2025’te iklim değişikliğiyle ilgili köklü adımlar atılmasını zorunlu kılıyor. İklim felaketinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için hala zamanımız var, ancak liderlerin derhal harekete geçmesi gerekiyor."