10 Kasım'da siren niye çalar, ne kadar sürüyor, neyi ifade eder?

Her sene Türkiye'de insanlar 10 Kasım sabahı saat 09:05'te bulundukları yerde saygı duruşuna geçiyor. İnsanların duygu dolu anlar yaşadığı bu anın arkasında Atatürk'e duyulan minnet yer alıyor.

10 Kasım'da siren niye çalar, ne kadar sürüyor, neyi ifade eder?

Hasta Adam olarak tabir edilen Osmanlı Devletinin işgal altındaki son yıllarında milli mücadeleyi başlatan ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında öncü olan Atatürk 1938'de hayatını kaybetmişti.

1881 yılında başlayan ömründe nice savaşlar ve zorluklar gören Atatürk Cumhuriyetin ilan edilmesiyle askeri hayatını devlet adamlığı olarak devam ettirmiştir. Vefatına kadar Cumhurbaşkanı olan ve bir çok reform yapan Atatürk İstanbul Dolmabahçe Sarayında son nefesini vermişti.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULUYOR, BAYRAKLAR YARIYA İNİYOR

Her 10 Kasım'da onuruna düzenlenen etkinliklerle anılan Mustafa Kemal Atatürk için Türkiye'nin dört bir yanında 10 Kasım sabah saat 09:05'te 2 dakika boyunca siren çalıyor. Cadde ve sokaklarda çalınan siren sesi ile Atatürk vefat ettiği anın yıl dönümünde anılıyor. Öte yandan TBMM önündeki bayrak haricinde tüm kamu binalarında 10 Kasım münasebetiyle Türk bayrakları yarıya indiriliyor.

Her sene devam ettirilen bu uygulama pazar sabahı yeniden gerçekleştirilecek. Vatandaşlar 09:05'te siren sesi ile beraber saygı duruşuna geçerek Mustafa Kemal Atatürk'ü anacak.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER