10 binden fazla çocuk koruyucu aileler sayesinde yuva sıcaklığı görüyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaptığı açıklamasında 10 binden fazla çocuğun 8 bin 619 koruyucu ailenin yanında olduğunu ifade etti. Öte yandan devlet korumasında olan 1133 özel gereksinimli çocuğun da koruyucu aile yanında olduğu belirtildi.

10 binden fazla çocuk koruyucu aileler sayesinde yuva sıcaklığı görüyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın aktardığı haberin detaylarına göre aile odaklı sosyal hizmetler kapsamında sosyal hizmet modellerinden olan koruyucu aile hizmetinin çocukların sağlıklı bir aile ortamında mutlu bir hayat sürmesini amaçladığı ifade edildi.

Korunma ihtiyacı olan çocukların biyolojik ailesinin yanında bakımlarının sağlanmaması durumunda eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu üstlenen aileler koruyucu aileler olarak tanımlanıyor.

İLK ÖRNEK 1961 YILINDA

İlk uygulama örnekleri 1961'de başlayan koruyucu aile hizmeti, devlet ve ailelerin el ele çalışması, aile bakımından yoksun çocukların yetiştirilme sorumluluğunun paylaşılmasıyla her çocuğa sevgi dolu bir yuvanın verilmesi hedefiyle 19 Aralık 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "Gönül Elçileri Projesi" ile daha etkin hale geldi.

10 BİNDEN FAZLA ÇOCUK AİLE SICAKLIĞI GÖRÜYOR

Bu kapsamda, aile odaklı sosyal hizmetler içinde yer alan "koruyucu aile" modeli ile 2002'de 515 çocuk koruyucu aile yanındayken, bu yıl eylül sonu itibarıyla 8 bin 619 koruyucu ailenin yanında 10 bin 294 çocuk aile sıcaklığında hayata hazırlanıyor.

Söz konusu sistemle devlet korumasındaki farklı engel gruplarından çocukların da yaşamı değişti. Halihazırda devlet korumasındaki 1133 özel gereksinimli çocuk koruyucu aileler yanında yaşamını sürdürüyor. Ülke genelinde en çok koruyucu aile sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Kayseri'de bulunuyor.

DEVLET HEM AİLELERE HEM DEÇOCUKLAR AKOLAYLIK SAĞLIYOR

Devlet, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk ve aileler için birçok alanda destek sağlıyor. Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk adına, bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ödeme yapılıyor.

Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yüzde 50 artırılarak uygulanıyor.

Korunmaya ihtiyacı olan çocukların kendine özel ihtiyaçları ve gereksinimleri belirlenerek bu noktada ergenlik dönemi, bağlanma, travma gibi pek çok konuda bakanlık ailelere eğitim vermeyi de ihmal etmiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER