Trendyol 1. Lig’de geçtiğimiz hafta oynanan Gençlerbirliği – Esenler Erokspor maçının hakemlerinin tutumları Ankara ekibini rahatsız etti. Adil bir yönetim sergilemedikleri belirtilen hakemler için MHK’ye yazılı başvuru yapıldı. Bu başvuruda maçın hakemi Oğuzhan Aksu ile VARE hakemi Volkan Bayarslan’ın MHK listesinden çıkarılması talebinde bulunuldu.
Gençlerbirliği bir açıklama yaparak hakemlerden şikayetçi, olunduğunu duyururken bahsi geçen karşılaşmada verilen yanlış hakem kararlarına da dikkat çekildi. Buna göre Gençlerbirliği oyuncularına yapılan açık fauller görmezden gelindi ve verilmesi gereken penaltı da es geçildi. Adil bir yönetim isteyen Gençlerbirliği MHK’den gereğinin yapılmasını istedi.
YAZILI BAŞVURU YAPILDI
Gençlerbirliği Yönetim Kurulu, Trendyol 1. Lig’in 23. haftasında Eryaman Stadyumu’nda Esenler Erokspor’la oynanan karşılaşmanın orta hakemi Oğuzhan Aksu ve VAR hakemi Volkan Bayarslan için harekete geçti. Gençlerbirliği Yönetim Kurulu’nun isteği doğrultusunda kulübün avukatları, Merkez Hakem Kurulu’na yaptıkları yazılı başvuruda Esenler Erokspor maçının orta hakemi ve VAR hakeminin vermiş olduğu kararların, adil oyun ve tarafsız yönetim ilkelerini ihlal ettiğini, ayrıca sezon boyunca verilen emekleri hiçe saydıklarını belirterek müsabaka ve VAR hakemlerinin MHK listesinden çıkarılması talebinde bulundu.
Tüm dünyada olduğu üzere VAR müessesesi hakem hatalarını en aza indirmek için ihdas edilmiş iken, Esenler Erokspor karşılaşmasında Gençlerbirliği’nin oyuncularına yapılan açık faul ve lehlerine verilmesi gereken penaltının görmezden gelindiği belirtilen başkent ekibinden yapılan açıklamada, adil oyun ve tarafsız yönetim ilkeleri ihlal edilerek kulübün zarara uğratıldığı ifade edildi.
ADALET VE EŞİTLİK VURGUSU
Başkent ekibinin MHK’ya yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hakemlerin bu denli açık hataları ve yanlı olduğu kanaati oluşturan kararları ile müsabakanın adil ve eşit şartlar altında ve kuralına uygun olarak oynanması ilkesi zedelenmektedir. Türk futbolunun ihtiyacı olan tarafsızlık ve adaletin tartışıldığı şu günlerde futbola düzen sağlaması için getirilen VAR sisteminin bu denli göz ardı edilmesi ve verilen hatalı kararlar ile emeklerin hiçe sayılması kabul edilebilir değildir. Öyle ki, sayın kurulunuz açısından çözülmesi gereken sorunlar olmakla birlikte bu denli kötü yönetim gösteren ve bu camiaya yakışmayan hakemlerin tasfiyesi elzemdir. Tüm bu nedenler doğrultusunda, Cumhuriyet ile yaşıt kulübümüzü her ne sebeple olduğu meçhul bir şekilde mağdur edenler hakkında en ağır şekilde mücadele etme prensibini benimsediğimizden, işbu başvuruyu yapma zorunluluğumuz doğmuştur.”
Gençlerbirliği’nin yapmış olduğu yazılı başvuru Türk futbolunda pek örneğine rastlanılmamış bir hamle oldu. MHK’nin bu başvuruya verecek olduğu cevap tüm diğer profesyonel kulüpleri de ilgilendiriyor. Hakemlerin adil olmayan yönetimleri uzun yıllardır Türk futbolunun en önemli sorunu olarak değerlendiriliyor.