Kentfest'te "Meselemiz Ankara" söyleşisinde çok özel Ankara mesajları!

1.Uluslararası Kentfest Tiyatro Festivali çerçevesinde “Meselemiz Ankara” söyleşisi gerçekleştirilerek Ankara’nın önemine ve tarihsel süreçteki görünümüne dikkat çekildi.

Kentfest'te "Meselemiz Ankara" söyleşisinde çok özel Ankara mesajları!

Etimesgut Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Kentfest Tiyaro Festivali önemli söyleşilere de sahne oluyor. Özellikle Ankara üzerine yapılan bu söyleşilerde bu kentin geri planda kalmış bazı özellikleri öne çıkarılıyor. 100.Yıl Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde yapılan “Meselemiz Ankara” söyleşisi de bu açıdan oldukça önemli mesajların verildiği bir etkinlik oldu.

Türkiye Sosyal ve Kültürel Antropolojisinin sayılı Profesörlerinden biri olan Suavi Aydın ile Türk Yazar, çevirmen, Yayınevi Editörü olan Tanıl Bora’nın katıldığı söyleşi oldukça bilgilendirici geçti. Takip edilen bir etkinlik olan “Meselemiz Ankara” söyleşisinde Ankara’nın önemine bir defa daha vurgu yapıldı

Söyleşi kapsamında Ankara’nın tarihi detaylı bir şekilde masaya yatırılarak Ankara’yı farklı yönleri ile ele aldılar. Ankara tarihine vakıf olan Suavi Aydın ve Tanıl Bora, 1606 yılındaki Celali isyanlarından başlayarak, eşkıyalara, Roma döneminden buyana gelen özerkliklere, Ankara’nın beş kez Başkent oluşuna kadar her şeyi detaylı bir şekilde konuştular.

Söyleşi sırasında özellikle Ankara’nın İstanbul ile kıyaslanmasının doğru olmadığını dile getiren Suavi Aydın, “Buranın bir stratejik konumu vardır. Hatta derler ki, “Balkanlara hakim olmak isteyen İstanbul’u, Küçük Asya’yı eline almak isteyen Ankara’yı eline almak zorundadır” derler. Mesela Ahiliğinde kuruluş merkezi burası değildir ama en güçlü merkezi Ankara’dır! Ankara tarih boyunca önemli olmuş zengin bir şehirdir. Ankara’yı sevmek ve sevmemek aslında politik bir meseledir” ifadelerini kullandı.

Kentfest'te "Meselemiz Ankara" söyleşisinde çok özel Ankara mesajları!

“Etimesgut- Ahi Mesud’dur!”

Suavi Aydın’ın konuşmasının ardından konuşmasına devam eden Tanıl Bora, “Mesela neden Ankara’da Ankara kadısı olan Vildanzade ve ahi isimleri bir sokağa yahut bir caddeye verilmemiş? Mesela; Etimesgut aslında ahi Mesud’dur! Bir sürü ahi köyü var! Onların isimlerindeki ahilerin hepsi gitti ve Etimesgut oldu burası. Ahimesud, Etimesgut! Bir isimlendirme! Dolayısıyla vildanzade’den başlayıp genişletebileceğimiz bir tartışma konusu bu! Şehrin planlamasında radikal bir öykü yaratılıyor. Buna bitişik olarak da Osmanlı ve Selçuklu tarafından şehrin görmezden gelinmesi ve küçümsenmesi ve giderek Türkiye tarihine entegre edilmesi durumu var.

“Ankara, Stratejik Bir Yerdir!”

Kaldı ki; bu sadece isimlere yansıyan bir şey değil! Coğrafya ve Ekolojiye’de yansıyan bir şey! Bir bozkır üzerinden eleştirilen Ankara, eleştiri nesnesi haline geliyor. Bolu’dan Ankara’ya gelirken Ankara çoraklaşır, Konya’dan gelirken çöl denir. Lakin burası bir bozkırdır ve inanılmaz bir ekoloji içerir. Bozkır binlerce bitkiye beşiklik eder ve dirençlidir. O nedenle hayvancılık ve tahıl tarımı burada gerçekleştirilir. Yani Bozkır’da! Ekolojiyi temsil eden Ankara’da! Mesela tiftik keçisi dediğimiz şey burada yetişir sadece. Şimdi ise; modern Ankara’nın hikayesine baktığımızda “çamlanma hikayesi” ile karşılaşırsınız. Bozkıra karşı çam dikme yani! Her yer çamdır Ankara’da ama çam büyümez Ankara’da. Bütün askeri birlikler çamdır mesela. İstanbul boğaz kenarında olması sebebi ile Ankara ile karşılaştırılır ve orası değil de Ankara neden başkent oldu derler. Ama Ankara stratejik bir yerdir. İstanbul ve Ankara’yı kıyaslamamak gerek! Ankara’nın tarihinin önümüze açtığı bir sürü özgürlük var, özgürlükle beraber çeşitliliğin yarattığı bir albeni var. Nitelikli fark var ve bunlara odaklanmak gerekir!” ifadelerini kullandı.

Etimesgut Belediyesi’nin kültürel hizmeti olan 1.Uluslararası Kentfest Tiyatro Festivali dolu dolu programlarla ufuk açıyor. Düze4nlenen festival büyük bir yankı uyandırırken bunun gelecek yıllarda tekrarlarının yapılması önemseniyor. Etimesgut Belediyesi’nin bu yönde bir çalışmasının olduğu biliniyor.

SONRAKİ HABER