Zaman daralıyor iki ilçede tehlike çanları çalıyor! 7 büyüklüğünde bir deprem her şeyi yerle bir edebilir

Deprem ülkesi olan Türkiye'de uzmanların deprem uyarıları da yenileniyor. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ili etkilemesinin üzerinden tam 1 yıl geçerken uzmanların da uyarıları da devam ediyor. 7 büyüklüğündeki bir depremin 2 ilçe için tehlike oluşturduğundan bahseden uzmanlar detayları da duyurdu.

Zaman daralıyor iki ilçede tehlike çanları çalıyor! 7 büyüklüğünde bir deprem her şeyi yerle bir edebilir

Deprem kuşağında yer alan Türkiye, zayıf yapı stokunun ve yanlış zemin üzerine inşa edilmiş konut alanları nedeniyle depremler de ağır bir bilanço ile karşılaşıyor. Ülke tarihimizde pek çok yıkıcı boyutta deprem kaydedilirken 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkisi altına alan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam 1 yıl geçti. Depremin ardından pek çok ildeki tehlikeye dikkati çekmeye devam eden uzmanlar, özellikle İstanbul için uyarılarda bulunurken kritik bir açıklama daha yapıldı.

Olası İstanbul depremi için açıklamalarda bulunmaya devam eden uzmanlar, bunun yaşanmasının tam bir felaket olacağının altını çizerken Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, İstanbul'un iki ilçesi için dikkati çeken açıklamalar yaptı. İstanbul'da özellikle iki ilçenin tehlike altında olduğundan bahseden uzman isim önemli ifadelere yer verdi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREMDE ZEMİNLERİ DENİZE DOĞRU KAYACAK

Jeofizik Mühendisi Canlı, olası depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken depremden etkilenen bölgelerde yeni bir deprem beklenmediğini de kaydetti. Bununla beraber beklenen Marmara depremine değinen Jeofizik Mühendisi Canlı, 2 ilçeyi büyük İstanbul depremine karşı uyardı. Jeofizik Mühendisi Canlı, "7 büyüklüğünde bir depremde zeminleri denize doğru kayacak" ifadelerine yer verirken depremden korkmaya gerek olmadığına da vurgu yaptı. ‘’Asıl korkmamız gereken yapımızın zemini ve taşıyıcı elemanlarının sağlamlığı.

Zaman daralıyor iki ilçede tehlike çanları çalıyor! 7 büyüklüğünde bir deprem her şeyi yerle bir edebilir

Mesela olası İstanbul depremi senaryosunda Bakırköy'de Hatay'daki gibi yıkımın büyük olacağı söyleniyor. Ama Bakırköy'ün zemininin çok büyük bölümü kireç taşı olduğu için yıkımın Hatay'daki kadar ağır olacağını sanmıyorum.'' diyen Jeofizik Mühendisi Canlı, Eminönü taraflarındaki dolgu zeminlerin depremden daha çok etkileneceğini belirtti.

‘’GEREKSİZ KORKU SALIYORLAR'' DİYEREK 2 İLÇE İÇİN UYARILARDA BULUNDU

İstanbul'un zemin özelliklerini değerlendirmeye devam eden Jeofizik Uzmanı Canlı, ‘’Zemin özelliklerinden devam edersek, bu çok önemli bir konu. İstanbul'u çok gereksiz, lüzumsuz şekilde korkutuyorlar. Gereksiz korku salıyorlar. Zamanında İBB'nin yaptığı bir zemin özellikleri etüdü var. Onu incelerseniz nerede yıkımın olup olmayacağını görürsünüz.'' dedi.

Zaman daralıyor iki ilçede tehlike çanları çalıyor! 7 büyüklüğünde bir deprem her şeyi yerle bir edebilir - Resim : 2

1999 yılında kırılan fayda Avcılar ilçesinin çok etkilendiğinden bahseden Canlı, ‘’Şimdi bizim beklediğimiz, 1999'un devamı Adalar ve Kumburgaz fay zonları kırıldığı zaman İstanbul depremden çok daha fazla etkilenecek. Başta Avcılar olmak üzere genelde sahil kısmında alüvyon zemin var.'' değerlendirmesinde bulundu. Daha büyük riskler olduğundan bahseden Jeofizik Mühendisi Canlı, ‘’İstanbul Üniversitesi araştırmış, sondajlarla da kanıtlamış. Esenyurt dolaylarında kayma zonu var, yaklaşık 40 metre. 7 büyüklüğünde bir depremde Esenyurt ve Beylikdüzü'ndeki zemin denize doğru kayacak. Geniş heyelan bölgesi. Buralarda yıkım daha fazla olur.'' dedi.

Zaman daralıyor iki ilçede tehlike çanları çalıyor! 7 büyüklüğünde bir deprem her şeyi yerle bir edebilir - Resim : 3

İstanbul'da Esenyurt ve Beylikdüzü için tehlikenin depremle beraber ortaya çıkacağından bahseden uzman isim Canlı, zemin yapılarına dikkati çekerken doldurma zeminler için önlem alınması gerektiğini kaydetti.

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman ismin görüşlerine yer verilmiştir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER