Yüzde 25 zam sınırından daha fazla kira alan ev sahibine kötü niyet tazminatı!

Kiracısından yasal sınırın üstünde zam isteyen ev sahibi için mahkemeden herkesi şaşırtan tazminat kararı çıktı.

Yüzde 25 zam sınırından daha fazla kira alan ev sahibine kötü niyet tazminatı!

Son dönemde kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların artmasının ardından devlet tarafından belirli yasalar gündeme getirilmişti. Bu yasalar çerçevesinde ev sahibinin sözleşmesi bulunan kiracıya en fazla yüzde 25 zam yapabileceği öğrenildi. Aksi halde kiracının ev sahibini daha fazla zam istenmesi durumunda dava edebileceği öğrenildi.

YÜZDE 25 ZAM SINIRINA UYMAYAN EV SAHİBİNE DEV CEZA!

Durum bu şekilde iken İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir olay gündeme geldi. Yaşanan bu olayda ev sahibi iki sene önce evini İbrahim Çetin'e kiraladı. Kiracı gelen bilgilere göre öncelikle başka bir ev aradı fakat bulamadı. Bunun ardından 3 ay boyunca 1400 TL, yani yüzde 55,5 zamlı halinden ödeme yaptı.

Ardından ödeme güçlüğü yaşayan Çetin, daha sonraki günlerde yasal olarak belirlenen yüzde 25 zam sınırı yani 1250 TL'den kirasını ödemeye başladı.

Kiranın az yatırıldığını gören ev sahibi kiracının tahliyesi için mahkemeye başvurdu. Fakat mahkeme ev sahibini haksız bularak tahliye talebini reddetti. Bununla birlikte de 3 aylık fazla kira için de kötü niyet tazminatı ödemesine karar verildi.

KÖTÜ NİYET TAZMİNATI ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ!

Yaşanan bu olayların ardından en çok merak edilenler konular arasında mahkemenin bu durumda nasıl bir karara varacağı konusu olmuştu. Bu açıdan bakıldığı zaman ise mahkeme tarafından verilen karar şu şekilde duyuruldu; "Davanın devamında bilirkişi raporu alındı. Rapor neticesinde yüzde 25 zammın uygun olduğu, kanunun emri hükmüne aykırı davranılamayacağından bahisle hem icra takibine karşı itiraz iptali davasını reddettiler hem de karşı tarafı 'kötü niyet tazminatına' hükmettiler. Kötü niyet tazminatı, icra takiplerinde alacaklıların kötü niyetli olarak icra başlatmalarından verilen bir tazminat. Burada da mülk sahibinin, kötü niyetli bir şekilde icra takibi başlattığı için takibe konu alacağın yüzde 20'si oranında kötü niyet tazminatı ödemesine hükmedildi."

Benzer durumu yaşayan ya da yaşama ihtimali olan bu kişilere verilen karar emsal niteliğindeydi.

SONRAKİ HABER