Yok böyle zam! Palamut fiyatı 110 TL birden arttı

Türkiye'de zam furyası tüm hızı ile devam ederken ne yazık ki yapılan zamlar balık fiyatlarına da etkiledi. Palamut fiyatı zam furyasından nasibini alırken tanesine 110 TL birden zam geldi.

Yok böyle zam! Palamut fiyatı 110 TL birden arttı

Av yasağının kaldırılmasının ardından palamut bolluğu yaşanmış, palamutun fiyatı 50 liradan tezgaha çıkarak vatandaşı sevindirmişti. Palamut fiyatları vatandaşın yüzünü güldürürken yükselen et fiyatlarına alternatif olarak balık tüketimi artmıştı. Balık fiyatlarında yaşanan düşüş sevinci daha tam yaşanamadan rekor zam açıklandı.

PALAMUT FİYATI NE KADAR, PALAMUTA NEDEN ZAM GELDİ?

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler sezonun ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken, bu av bugünlerde düşüşü geçti. Balık av sezonu başında tanesi 40-50 liradan satılan palamutun tane fiyatı 120 liraya yükseldi.

Yok böyle zam! Palamut fiyatı 110 TL birden arttı

Fiyatın yükselmesinde avlanan palamutun irileşmesi ve büyükşehirlere sevkiyatının artması da etkili oldu. Trabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günleri tanesi 40-50 TL'ye satılan palamudun avının düşüşe geçmesiyle tane fiyatı 100-150 TL arasında değişiyor.

Yok böyle zam! Palamut fiyatı 110 TL birden arttı - Resim : 2

Palamudun fiyatı yüksek olması Karadeniz’de avlanan balığın başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir gibi şehirlere gönderildiğinden de kaynaklandığı belirtildi. Balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, avlanan balığın genelde İstanbul’a gönderildiğini belirterek “Avlanan balık Trabzon’da kalsa fiyatı 50-60 TL olur. Dışarı gittiği için oralarda daha pahalıya satılıyor. Genelde İstanbul’a gidiyor. İlk günler 400 gram palamutların fiyatları 50-60 TL iken şu anki palamutlar 850- 900 gram geliyor. Avı da biraz azaldı ilk günlerdeki gibi değil. Palamutların fiyatı 110, 120, 125 TL. Balığın boyutuna göre fiyatları değişiyor” dedi.

Palamutun fiyatı ilk başta 40 liradan satılırken büyüklüğüne göre palamutun fiyatı 150 liraya kadar çıktı. Yani palamutun fiyatına ortalama 110 lira gibi bir zam geldi. Zamlı fiyatlardan satışlar sürerken vatandaşlar palamutun fiyatının yeniden düşmesini talep ediyorlar. Balıkçılar ise palamutun miktarının düştüğü için satış fiyatının arttığını belirtiyorlar.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER