Yeni ek vergiler gündeme geldi! Otomotiv, tekstil ve ayakkabı hepsini kapsıyor

Uluslararası ticarete konu edilen ürünlerin sınıflandırılmasında, armonize sistemin sınıflandırma kuralları ve ilkeleri esas alınırken Armonize sistem, 21 bölüm ve 99 fasıldan oluşuyor.

Yeni ek vergiler gündeme geldi! Otomotiv, tekstil ve ayakkabı hepsini kapsıyor

Tekstil, ayakkabı ve otomotiv gibi sektörlerde artan ithalat rakamlarına paralel şirket kapanmaları ve istihdam kaybının artması ekonomi yönetiminde hareketliliğe neden oldu. Altın gibi kıymetli madenlerin ithalatına k mali yükümlülük getirilirken benzer hazırlığın otomotiv, tekstil ve ayakkabı için de yapıldığı açıklandı.

Ekonomimcom'dan Yener Karadeniz'in haberi doğrultusunda geçtiğimiz yıl dış ticaret açığı 109 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarken 2023'ün ilk yarısında ise açık, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi.

ALTIN SONRASI OTOMOBİL, TEKSTİL HEPSİ ETKİLENECEK!

Yaşanan söz konusu gelişmenin ardından 99 bölümden oluşan dış ticaret fasıllarına da etki ederken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021'de 50 olan dış ticaret açığı veren fasıl sayısı 2022'de 52'ye çıkarken bu yılın ilk yarısında ise söz konusu rakam 53'e yükseldi.

64a5d30b86b24503804fec79.webp

Uluslararası ticarete konu edilen ürünlerin sınıflandırılmasında, armonize sistemin sınıflandırma kuralları ve ilkeleri esas alınırken Armonize sistem, 21 bölüm ve 99 fasıldan oluşuyor. TÜİK verilerine göre bu yılın ilk yarısında söz konusu 99 fasıldan dış ticaret açığı verenlerin sayısı 53'e yükselmiş durumda. Söz konusu rakam 2021'de 49'du. Her ne kadar açık veren fasıl sayısında yaşanan artış sınırlı gibi görünse de dış ticaret açığında Cumhuriyet tarihi rekoru kırılması, tekstil ve ayakkabı gibi birçok sektörde istihdam kaybının 100 binleri aşmasına yol açtı.

Mineral yakıtları 12,7 milyar dolar ile 71. fasılda yer alan kıymetli madenler faslı izledi. Kıymetli ve yarı kıymetli madenler faslı en son 2021'de 3,8 milyar dolar fazla verdikten sonra 2022'den itibaren eksiye döndü. Altın ticaretine konu olan fasıl, geçen yılın tamamında 13,7 milyar dolar açık verdi. Faslın açığı bu yıl ilk yarıda da 12,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 71. fasıl, ilk yarıda 61 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığının yüzde 20'sini tek başına gerçekleştirmiş oldu. Gelişme üzerine önceki gün Cumhurbaşkanı kararıyla altın ve altın ürünleri ithal edenlere yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi.

OTOMOBİLE ÖTV ARTIŞI YANSIMASI

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu tarafından 6 aylık dış ticaret verileri açıklanırken veriler doğrultusunda sektör yılın ilk 6 ayında 12,23 milyar dolar ihracat, 12,46 milyar dolar ithalat yaptı. Geçen yılın ilk 6 ayında 1,7 milyar dolar fazla veren dış ticaret dengesi, bu yıl aynı dönemde 230 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. TGDF Başkanı Demir Şarman, konuyla ilgili "Yapısal bazı sorunlarımızı hızla aşarak, küresel ekonomiden aldığımız payı nasıl artırabileceğimizi ve büyümeyi nasıl artırabileceğimizi düşünmeliyiz" demişti.

Bakanlığın 2000 cc ve üzerindeki otomobiller için ÖTV artışını öngören bir çalışma hazırlığında olduğu bilgisine ulaşıldı.

SONRAKİ HABER